09:07 / 22.07.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Švedska: Zaustavljeno širenje vatrene stihije

Vodič Thomas Reichert: "Ovdje završava područje zahvaćeno požarom. Službe to nazivaju crtom razgraničenja. Ni ja ni hitne službe ne smijemo je prijeći jer ondje ima eksploziva. Može biti opasno."

Vodič Thomas Reichert: "Ovdje završava područje zahvaćeno požarom. Službe to nazivaju crtom razgraničenja. Ni ja ni hitne službe ne smijemo je prijeći jer ondje ima eksploziva. Može biti opasno."

Foto: - / -

Veliki šumski požari u Švedskoj proširili su se do područja na kojem vojska inače izvodi vježbe gađanja. Velika su područja zatvorena zbog sigurnosti.
Veliki šumski požari u Švedskoj proširili su se do područja na kojem vojska inače izvodi vježbe gađanja. Velika su područja zatvorena zbog sigurnosti jer na tom području ima eksploziva. Stižu i prve dobre vijesti: po pisanju švedskih medija vatra se više ne širi.

"Stanje je i dalje ozbiljno i teško, no ne pogoršava se", izvijestila je krizna služba.

Manji požari su pod kontrolom, a u nedjelju ujutro još ih je aktivno između 40 i 50. U početku smo ih evidentirali osamdesetak, stoji u priopćenju krizne službe.
Njezini pripadnici vjeruju da se četiri najveća požara koja su zahvatila središnju Švedsku ne mogu više proširiti.

Vatrogasci i ostali stručnjaci uspjeli su spriječiti izbijanje novih požara. Kazali su da se nadaju kako će njihovi napori rezultirati potpunim obuzdavanjem vatrene stihije.

Kroz europski Mehanizam civilne zaštite zračnu pomoć Švedskoj pružile su Italija, Francuska i Njemačka, a dodatnu potporu ponudile su Litva, Poljska i Danska.

U petak je voditelj švedske civilne zaštite Dan Eliasson situaciju u kojoj se zemlja našla opisao najtežom s kojom su se pripadnici civilne zaštite dosad suočili.

Švedska meteorološka služba izvijestila je da ovo najtopliji srpanj u zemlji u posljednjih 260 godina.

Vatrogasci su na kilometar udaljenosti od zone gdje vojska vježba formirali svojevrsnu crtu razgraničenja na kojoj namjeravaju zaustaviti vatrenu stihiju. Civili ne smiju prijeći crtu zbog opasnosti od eksploziva.

Europska je komisija jučer objavila da će Švedskoj, nakon Italije i Francuske, pomoć pružiti i Njemačka, Litva, Poljska te Danska putem mehanizma civilne zaštite EU-a.

Tucaković: Požare u Švedskoj shvatiti kao upozorenje

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!