Švedski šef diplomacije kaže da je Švedska ispunila turske zahtjeve za ulazak u NATO

27.06.2023.

21:22

Autor: T.D./HRT/Hina

Tobias Billstrom

Tobias Billstrom

Foto: Anders Wiklund / REUTERS

Švedska je ispunila sve uvjete za pristupanje NATO savezu koje je postavila Turska, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom u utorak.

Billstrom je na tiskovnoj konferenciji s britanskim kolegom Jamesom Cleverlyjem rekao da je implementacijom novog zakona o terorizmu Švedska ispunila konačni zahtjev za pristupanje savezu, prema trilateralnom dogovoru između Helsinkija, Stockholma i Ankare.

- Novi zakon je nedavno stupio na snagu u Švedskoj, prema kojem je nezakonito sudjelovati u terorističkoj organizaciji na bilo koji način. Time smo ispoštovali zadnji dio našeg sporazuma, kazao je Billstrom.

Švedska se prijavila za članstvo u NATO savezu nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, no njeno članstvo još uvijek nisu ratificirale Turska i Mađarska.

- Velika Britanija će nastaviti zagovarati brzo zaključenje švedskog pristupanja u NATO, rekao je Cleverly na tiskovnoj konferenciji tijekom svog posjeta Švedskoj.

- Švedska mora i pridružit će se NATO-u i to bi trebala učiniti što je brže moguće, kazao je Cleverly.

Cleverly je na pitanje novinara je li Velika Britanija o svojoj poziciji razgovarala s Turskom odgovorio da je komunicirao sa svojim turskim kolegom i razjasnio britansko gledište.

- U interesu je Turske da Švedska postane članica saveza i da to učini brzo, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!