17:02 / 24.02.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Sveta Stolica još vjeruje u pregovore

Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice poziva na mirno rješenje sukoba

Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice poziva na mirno rješenje sukoba

Foto: Alessandra Tarantino / Pool via REUTERS

Sveta Stolica ocijenila je, nekoliko sati nakon ruskog napada na Ukrajinu, da su još mogući pregovori radi pronalaženja mirnog rješenja u rusko-ukrajinskoj krizi. Još ima prostora da prevlada razum, poručio je Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice. 

- Tragični scenariji od kojih je čitav svijet strepio postaju, nažalost, stvarnost. No još ima vremena za dobru volju, još ima prostora za pregovore, istaknuo j e rekao državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin.

Podsjetivši na riječi pape Franje, mons. Parolin u priopćenju ističe kako "još ima prostora da prevlada razum koji (...) štiti legitimne težnje svih i čuva svijet od ludosti i od ratnih strahota".


Papa Franjo u srijedu je tijekom opće audijencije izrazio žaljenje zbog "scenarija koji sve više zabrinjavaju", a prijete Ukrajini i "miru svih".

- Osjećam veliku bol u srcu zbog pogoršanja situacije u Ukrajini. Unatoč diplomatskim naporima zadnjih tjedana, naziru se scenariji koji sve više zabrinjavaju. Kao i ja, mnogi u svijetu osjećaju tjeskobu i zabrinutost, rekao je Papa na završetku opće audijencije srijedom.


- Pozivam sve strane da se suzdrže od poteza koji bi mogli uzrokovati nove patnje ljudi, destabilizirati suživot naroda i diskreditirati međunarodno pravo, dodao je Papa.


Početkom prosinca papa Franjo je rekao da je spreman posjetiti Moskvu kako bi se sastao s patrijarhom Kirilom, poglavarom Ruske pravoslavne crkve s kojim je 2016. imao povijesni susret na Kubi, što je bio korak u približavanju ruskim pravoslavcima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!