Zračni promet u SAD-u normalizira se nakon pogreške u sustavu

11.01.2023.

Zadnja izmjena 16:08

Autor: Hina/B.A./HRT

Zračna luka Denver

Zračna luka Denver

Foto: Chris Wicklund / via REUTERS

Zrakoplovi postupno ponovno polijeću iz zračnih luka u Sjedinjenim Državama, a obavijest o prizemljenju otkazana je nakon što je Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) prionula otklanjanju kvara na sustavu zbog čijeg je pada tijekom noći obustavljeno polijetanje svih zrakoplova iz zemlje. 

FAA je malo prije 15 sati po našem vremenu putem Twittera izvijestila da se "uobičajeno zračno prometovanje postupno nastavlja diljem Sjedinjenih Država nakon noćnog pada NOTAM-a (Notice to Air Mission System). Riječ je o sustavu koji sadržava ključne informacije o sigurnosti za posadu i zračno osoblje. I obavijest o prizemljenju je otkazana. 

- Nastavit ćemo istraživati uzrok problema, poručili su.

FAA je ranije svim američkim zrakoplovnim prijevoznicima naredila da otkažu domaće letove nakon što se srušio sustav za uzbunjivanje pilota.


Agencija je jutros po istočnoameričkom vremenu izvijestila da se polijetanja iz zračnih luka Newark i Atlante očekuju oko 8.30 "zbog zagušenja zračnog prometa u tim područjima".


Objavljeno je i kako se očekuje da će se polijetanja zrakoplova iz ostalih zračnih luka nastaviti nakon 9 sati ujutro.


Predsjednik SAD-a Joe Biden naredio je ministarstvu prometa da istraži zbog čega je došlo do pada sustava te je kazao da je zasad uzrok kvara na sustavu nepoznat.


Na pitanje novinara stoji li iza pada sustava kibernetički napad, Biden im je odgovorio da to još nije poznato.

Internetska stranica za praćenje letova Flight Aware objavila je da su od 8.39 jutros po istočnoameričkom vremenu odgođena ukupno 3704 leta u Sjedinjenim Državama, a još 656 otkazano ih je od 8.39 nadalje. 


Njemačka Lufthansa i Air France objavili su da nastavljaju s letovima prema Sjedinjenim Državama i iz njih.


Francuski zrakoplovni prijevoznik objavio je kako prati situaciju. Operater u pariškim međunarodnim zračnim lukama - Charlesu de Gaulleu i na Orlyju objavio je da očekuje kašnjenja na letovima iz SAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!