Svi živi bivši predsjednici SAD-a osudili rasizam, kritike Trumpu

04.06.2020.

06:54

Autor: Branka Slavica/IMS/HRT

default error photo
Devetu noć zaredom Amerika nije spavala, nastavljeni su prosvjedi diljem zemlje.
Stotine tisuća prosvjednika i dalje su na ulicama najvećih američkih gradova zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom nasilnog policijskog privođenja. Svi živi bivši američki predsjednici osudili su rasizam u SAD-u. Stigli su i službeni nalazi patologa. 

Devetu noć zaredom Amerika nije spavala nakon policijskog ubojstva Georgea Floyda koje je dignulo naciju na noge. Podignute su optužnice protiv sve četvorice policajca. Optužnica protiv Dereka Chauvina koji je koljenom gušio pokojnog Floyda pooštrena je s trećeg na ubojstvo drugog stupnja. Završena je i obdukcija službenog patologa prema kojoj je smrt izazvana srčanim zastojem, a pokojni Floyd bio je zaražen i koronavirusom.

Optužnica protiv još trojice policajaca koji su privodili Floyda

Završetak istrage komentirali sin ubijenog Georga Floyda i odvjetnik obitelji Floyd.

- Sretan sam što su svi policajci uhićeni. Moj otac nije zaslužio ovakvu smrt. Zaslužujemo pravdu. To je sve što imam reći, poručio je Quincy Mason Floyd.

-
Želimo pravdu. To je istinska poruka ljudi koji marširaju diljem Amerike. A gradovi govore: želimo pravdu, želimo jednaku pravdu, rekao je odvjetnik Benjamin Crump.

Dekan Fakulteta političkih znanosti prof. dr. sc. Zoran Kurelić gostujući u Studiju 4 rekao je da su ovi prosvjedi toliko dramatični da se samo dva prosvjeda u povijesti Amerike mogu uspoređivati s njima - LA Riots (Pobuna u Los Angelesu)  1991.-1992. i prosvjedi nakon ubojstva Martina Luthera Kinga.

- Ovi današnji prosvjedi se već uspoređuju s onima nakon ubojstva Martina Luthera Kinga. Sa svim što se dogodilo do današnjega dana vidi se da se radi o strašno važnim prosvjedima, ustvrdio je. Opširnije

Iz Washingtona se s najnovijim informacijama javila naša Branka Slavica.


Iako još nema mira diljem SAD-a, situacija je ipak stabilnija, a prosvjedi mirniji. Policijski sat i dalje je na snazi u velikom broju gradova.

U Washingtonu broj okupljenih ispred Bijele kuće ponovno je bio veći no prethodnih dana, baš kao i prisutnost policije i Nacionalne garde. U nizu transparenata i jasna poruka - ljubaznim upitom nećemo promijeniti svijet!

U New Yorku su održani brojni prosvjedi, uglavnom mirni, no uhićen je velik broj onih koji nisu poštovali policijski sat.

U Minneapolisu erupcija zadovoljstva nakon uhićenja i podizanja optužnice protiv još trojice policajaca koji su sudjelovali u brutalnom privođenju Georga Floyda. Oni se terete za pomoć i poticanje u drugostupanjskom ubojstvu 46- godišnjeg Afroamerikanca.

Iz Portlanda dolaze impresivne snimke prosvjednika koji u potpunoj tišini 8 minuta leže na tlu s rukama na leđima.

Policijski sat i dalje je na snazi u velikom broju američkih gradova, a prema pisanju američkih medija policija je do sada ukupno uhitila više od devet tisuća prosvjednika.

Sve brojnije kritike načina na koji Trump upravlja krizom

Prvi put od početka prosvjeda zbog policijske brutalnosti i rasizma oglasio se bivši predsjednik Barack Obama. Podržao je mirne prosvjede, kazavši kako je samo njihov malen postotak nasilan.

- Sjetite se kako je ova zemlja osnovana prosvjedom, zove se Američka revolucija, kazao je.
"