16:10 / 25.11.2018.

Autor: Z.A./HRT/Hina

Švicarci izašli na dva referenduma

Foto:Pixabay; ilustracija

Foto:Pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Švicarci na referendumima odlučuju o tome podupiru li tajni nadzor kojima se koriste osiguravajuće kuće, ali i o inicijativi da se kravama prestanu rezati rogovi.
U Švicarskoj se održavaju dva referenduma. Švicarci su odlučivali o tome podupiru li tajni nadzor kojima se koriste osiguravajuće kuće,  ali i o inicijativi da se kravama prestanu rezati rogovi.

Izjašnjavalo se o inicijativi kojom bi švicarsko pravo bilo iznad međunarodnih ugovora koje je potpisala Švicarska Konfederacija. Točnije, daje se prednost domaćem ustavu pred međunarodnim pravom.  Prema dosadašnjim podacima taj je prijedlog većinom glasova odbijen. 

Odbijena je, prenose mediji, i inicijativa da se kravama ne režu rogovi.
Preliminarni rezultati pokazuju da je 53 posto glasača protiv inicijative koju je za "dostojanstvo stočnih životinja" pokrenuo farmer Armin Capaul, dok je 47 posto dalo potporu prijedlogu koji je na nacionalnoj razini pokrenuo raspravu o pravima životinja.

Tri četvrtine švicarskih krava, koje su nacionalni simbol i turistička atrakcija, nemaju rogove. Švicarska vlada se protivi inicijativi za prestankom te prakse jer bi u ustav morala uvesti amandmane za isplatu poticaja od 190 švicarskih franaka godišnje po rogatoj životinji. Time bi država godišnje izgubila 30 milijuna franaka u proračunu za poljoprivredu koji iznosi tri milijarde franaka.

Zajednica poljoprivrednika, koja broji 52.000 članova, je bila podijeljena te se sindikat suzdržao od davanja preporuke kako glasati na referendumu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!