Švicarci se na referendumu izjašnjavaju o COVID potvrdama

28.11.2021.

08:23

Autor: HRT/Hina

COVID potvrda

COVID potvrda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Švicarski birači odlučit će na referendumu hoće li se poništiti uvođenje COVID potvrde koja je trenutno potrebna za dokazivanje cijepljenja, oporavka ili negativnog testa. Protivnici potvrde natjerali su peticijom vlasti da se o tome glasa.

Protive se COVID potvrdi za ulazak na događaje ili u restorane, navodeći da bi to podijelilo državu i neizravno prisililo ljude na cijepljenje. Međutim, u nedavnim anketama oko 60 posto ispitanika bilo je protiv ukidanja COVID potvrde.

Na nedjeljnom referendumu glasa se i o inicijativi medicinskog osoblja, koja će vjerojatno biti prihvaćena. Zahtijevaju se veće plaće, bolji uvjeti rada i više novca za obrazovanje i obuku. Stručno medicinsko osoblje mjesečno zarađuje u prosjeku više od 4000 eura bruto. Međutim, troškovi života u Švicarskoj su visoki, a ne postoje olakšice za poslodavce za doprinose za zdravstveno osiguranje zaposlenih. Vlada želi više ulagati u obuku, ali uvjete rada prepustiti poslodavcima.

Glasat će se i o tome kako se imenuju savezni suci. Do sada ih je birao parlament prema raspodjeli glasova među strankama. Zagovornici inicijative tvrde da se time nestranački pravnici stavljaju u nepovoljan položaj i predlažu stručno povjerenstvo kompetentnih pravnika koji bi se potom odlučivali ždrijebom. U anketama je oko polovica bila za, a mnogi su još uvijek neodlučni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!