Švicarska: Dvoje skijaša poginulo u lavini

04.02.2023.

21:53

Autor: M.M./Hina/HRT

Dvoje skijaša poginulo u lavini u Švicarskoj

Dvoje skijaša poginulo u lavini u Švicarskoj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dvoje skijaša koji su skijali izvan uređenih staza poginulo je u subotu ujutro u kanton Grisons na jugoistoku Švicarske, objavila je kantonalna policija.

Trećeg skijaša iz skupine zahvatila je snježna lavina koja se aktivirala dok su skijali u dubokom snijegu, no on nije nastradao, objavila je policija.

Poginuli su 56-godišnja žena i 52-godišnji muškarac, objavljeno je.

Na njih se survala ogromna količina snijega i spasilačke ekipe mogle su samo konstatirati smrt, objavila je policija, koja je operaciju spašavanja morala nakratko prekinuti zbog loših vremenskih uvjeta te nastaviti poslije podne.

Institut za proučavanje snijega i lavina (SLF) ponovno je objavio upozorenje na lavine u subotu napomenuvši da bi današnji dan mogao biti "jedan od najopasnijih u godini".

U pojedinim dijelovima kantona Grison opasnost je izuzetno visoka, stupanj uzbune je 4 do 5, navodi Institut.

- Svjež i obilan snijeg i snježni nanosi naliježu na krhki sloj starijeg snijega i "zbog toga se mogu očekivati spontane velike lavine", upozorava SLF.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!