08:33 / 20.03.2020.

Autor: HINA/HRT

Švicarska policija dovodi u red starije građane

Foto: FW1F/Jan HarveyReuters

Foto: FW1F/Jan HarveyReuters

Foto: - / REUTERS

Starije osobe u švicarskom kantonu Uri od petka će smjeti izaći iz svojih domova samo na dva sata, i to zbog šetnje po svježem zraku. Poštovanje odluke osigurat će policija, objavile su lokalne vlasti.
Starije osobe u švicarskom kantonu Uri od petka će smjeti izaći iz svojih domova samo na dva sata, i to zbog šetnje po svježem zraku, a poštovanje odluke osigurat će policija, objavile su lokalne vlasti.

Ta je odluka donesena nakon što pripadnici najosjetljivije populacije nisu poštovali preporuke o ograničenju kretanja radi njihove zaštite od koronavirusa.

Za razliku od njih, većina stanovnika kantona poštuje preventivne mjere i ostali su u svojim domovima. Poruku ozbiljno nisu shvatili najstariji stanovnici, koji su izloženi najvećem riziku od razvoja teških simptoma Covida-19, rekao je kantonalni dužnosnik Ignaz Zopp za švicarsku novinsku agenciju Keystone-SDA.

Stariji su nastavili odlaziti u prodavaonice i kretati se izvan kuće, dodao je Zopp.

Kako bi onemogućile takvo ponašanje, vlasti kantona odlučile su uvesti zabranu kretanja za sve starije od 65 godina, a policija nadgleda poštuje li se ta odluka.

U Švicarskoj je od četvrtka uvedena nova mjera - okupljanje je ograničeno na najviše pet osoba.

U zemlji je više od 3400 zaraženih koronavirusom, a 33 su pacijenta umrla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!