10:21 / 04.02.2021.

Autor: Hina/AFP

Švicarska traži nova ispitivanja za cjepivo AstraZenece

Švicarska odbila cjepivo AstraZenece

Švicarska odbila cjepivo AstraZenece

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Švicarska agencija za lijekove, koja izdaje odobrenja za stavljanje na tržište, odbila je odobriti cjepivo AstraZenece. Traži podatke novih istraživanja kako bi se procijenila sigurnost, učinkovitost i kvaliteta cjepiva. 

- Podaci koji su do danas dostavljeni i proučeni nedostatni su za izdavanje odobrenja. Za daljnju procjenu sigurnosti su potrebni podaci novih istraživanja kako bi se procijenila sigurnosti, učinkovitost i kvaliteta, piše Swissmedic u priopćenju, dok je cjepivo već odobreno u brojnim zemljama, uključujući Europsku uniju. 

"Uzevši u obzir do sada proučene podatke, savjetodavni odbor vanjskih stručnjaka (HMEC) Swissmedice je ocijenio na izvanrednom zasjedanju 2. veljače 2021. da sada raspoloživi podaci ne omogućuju zaključak o pozitivnom omjeru koristi i rizika tog cjepiva", dodaje se u priopćenju. 

Swissmedic traži dodatne podatke o učinkovitosti na temelju III. faze koja se trenutačno provodi u Sjevernoj i Južnoj Americi. Napominje da se može dati ograničeno odobrenje  uz stalno pružanje podataka, čim će podaci biti dostupni. 

Swissmedic je već odobrio cjepivo Pfizer/BioNTech i Moderne. Kampanja cijepljenja je počela u Švicarskoj krajem prosinca. Jučer je Švicarska navela da je potpisala ugovor s njemačkom farmaceutskom tvrtkom Curevac i švedskom vladom za isporuku 5 milijuna doza cjepiva, a zaključila je i pripremni ugovor o 6 milijuna doza s američkim Novavaxom.

- Švicarskom stanovništvu će biti dostupna dva dodatna cjepiva ako budu uspješni klinički testovi i ako ih odobri Swissmedic, precizira se u priopćenju švicarskog ministarstva zdravstva. 

Osim toga, Švicaska je osigurala također 6 milijuna dodatnih doza Modernina cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!