Švicarska vlada: konfiskacija ruske imovine je neustavna

15.02.2023.

15:38

Autor: Hina/HRT/R.S.

Potpora Ukrajini će se nastaviti

Potpora Ukrajini će se nastaviti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Konfiskacija ruske privatne imovine potkopala bi švicarski ustav i aktualni pravni poredak, objavila je švicarska vlada, pozivajući se na informacije radne skupine.

Švicarska je zamrznula financijska sredstva u vrijednosti od 7,5 milijarda švicarskih franaka (oko 8,13 milijarda dolara) u skladu sa sankcijama donesenim protiv Rusije, želeći tako kazniti Moskvu za invaziju na Ukrajinu.

- Potpora Ukrajini će se nastaviti, neovisno o raspravama o zamrznutoj imovini, izvijestila je švicarska vlada.

Bern je želio utvrditi što se može napraviti s imovinom nakon zahtjeva da se tim novcem financira odšteta Ukrajini.

Radno tijelo osnovano da bi se raspravilo upravo o tom problemu objavilo je da švicarski zakon ne dopušta izvlaštenje privatne imovine zakonitog porijekla bez odgovarajuće naknade.

- Oduzimanje zamrznute privatne imovine nije u skladu s ustavom i važećim pravnim poretkom te krši međunarodne obveze Švicarske, priopćilo je švicarsko ministarstvo pravosuđa.

- Druge zemlje imaju slična ustavna prava i jamstva.

Protiv zapljene su i švicarske banke. "Danas nema nikakva zakonskog temelja za oduzimanje" sredstava, izvijestila je prošli mjesec Udruga švicarskih bankara.

Švicarska je ranije usvojila dodatne sankcije protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini, uključujući i ograničenje cijena nafte Europske unije.

Bern je krajem siječnja usvojio i najnoviji paket mjera EU-a, pri čemu je sankcionirano još 200 pojedinaca. Najavljene su i nove restrikcije, poput zabrane izvoza za zrakoplovnu industriju koja se odnosi na motore za zrakoplove i dronove. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!