Švicarski ministar financija: Švicarci ne trebaju pomoć države da bi se nosili s inflacijom

11:36 / 25.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Ueli Maurer

Ueli Maurer

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Švicarski ministar financija Ueli Maurer odbacio je mogućnost vladine pomoći građanima zbog visokih cijena energije i kazao da bi mogli biti potrebni rezovi u proračunu jer vlada neće povećati poreze kako bi prebrodila nadolazeću gospodarsku oluju.

- Cijene benzina su pristupačne u bogatoj Švicarskoj, kazao je ministar u srijedu.


Maurer je poručio da se recesija bliži, ali da njena ozbiljnost ovisi o tome koliko dugo će trajati rat u Ukrajini i o cijenama energije.


Rekao je da bi se švicarske banke trebale oduprijeti pritiscima da pojačaju provedbu sankcija Rusiji zbog invazije te zemlje na Ukrajinu.


- Ako išta, trebali bismo reći - usporite malo i nemojte provoditi sankcije sa 'švicarskim finišem'. Naše banke vjerojatno sankcioniraju strože od bilo koga drugog, rekao je.


Kazao je i da bi Švicarska trebala koristiti plinske elektrane i produžiti vijek trajanja nuklearnih elektrana kako bi zadovoljila svoje energetske potrebe, dodajući da će Švicarska pomoći u financiranju plinskih terminala koje gradi susjedna Njemačka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!