14:47 / 18.12.2020.

Autor: V.K./Hina

Švicarski parlament odobrio brakove za sve

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Švicarski parlament odobrio je nacrt zakona kojim se dopušta brak za istospolne parove
Švicarski parlament odobrio je nacrt zakona kojim se dopušta brak za istospolne parove, nekoliko godina nakon što su to učinile i neke druge zemlje zapadne Europe.

Zadnju riječ o tome vjerojatno će ipak imati Švicarci jer stranka Demokratska federalna unija (UDF) koja za sebe kaže da brani kršćanske vrijednosti već je najavila da će o tome organizirati referendum.

Građanski brak za sve zasad su usvojila oba doma parlamenta, nakon nekoliko godina procedure. Inicijalni nacrt predložila je skupina zelenih i liberala 2013.
Usvojeni tekst omogućit će istospolnim parovima da sklope brak a lezbijskim parovima daje i mogućnost da prime donaciju sperme, što je jedan od kontroverznijih dijelova zakona.

Dosad su istospolni parovi mogli sklapati "registrirano partnerstvo" koje im međutim nije davalo ista prava kao i brak.

- To je povijesna pobjeda za prava LGBTIQ zajednicu, objavio je Amnesty Suisse u tvitu. Udruga Dugina obitelj utemeljena 2010. već je rekla kako se priprema za referendum koji je najavio UDF.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!