Švicarski predsjednik osudio "ratno ludilo", protiv slanja oružja Ukrajini

12.03.2023.

17:25

Autor: Hina/HRT/A.S.

Alain Berset

Alain Berset

Foto: Mike Segar / Reuters

Švicarski predsjednik Alain Berset, privržen neutralnosti svoje zemlje i veliki protivnik slanja oružja Ukrajini, osudio je "ratno ludilo", doznaje se s njegovog intervjua za nedjeljno izdanje lista Neue Zuercher Zeitung (NZZ).

- Osjećam to ratno ludilo u nekim krugovima. I vrlo sam zabrinut zbog toga jer taj osjećaj počiva na kratkoročnoj viziji, rekao je Berset, dodavši da se švicarsko oružje ne treba koristiti u ratovima.

Socijaldemokratski predsjednik iz kantona Fribourg je istaknuo da je stajalište Saveznog vijeća po tom pitanju vrlo jasno.

- Razumijem i poštujem činjenicu da druge zemlje imaju drugačije stajalište, no treba se poštivati i švicarsko stajalište, rekao je šef države.

- Reći jednostavno da je sada situacija drugačija i da Švicarska mora sve promijeniti ne obazirući se na svoje pravne temelje, to nije moguće, odlučno je rekao predsjednik.

Naime, rasprava o neutralnosti Švicarske traje od ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine.

Švicarska, koja nije članica EU-a, uvela je sve sankcije europskog bloka protiv Moskve, ocijenivši da su kompatibilne s neutralnošću zemlje, no Bern odbija zahtjeve Njemačke, Španjolske i Danske da im se dopusti preusmjeravanje uvezenog švicarskog oružja i streljiva prema Ukrajini.

Više je inicijativa stavljeno pred parlament da ublaži ta pravila, no proći će mjeseci prije nego se donese neka odluka.

Tijekom posjete UN-u, Berset je rekao da nije trenutak za promjene i ne možemo raditi iznimke, braneći tradicionalno mudro i odmjereno stajalište svoje zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!