Svijet još nije vidio ovakav Božić

24.12.2020.

18:20

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik 2/B.A./HRT

default error photo
U Betlehemu nema hodočasnika i turista, Rim i Vatikan su prazni. Papa Franjo misu će služiti rano večeras.
Svijet još nije vidio ovakav Božić. U Betlehemu nema hodočasnika i turista, Rim i Vatikan su prazni. Papa Franjo misu će služiti rano večeras. Velika se pozornost diljem planeta, u ova teška vremena, posebno pridaje onima kojima je pomoć najpotrebnija... O tome u prilogu HTV-ova Dnevnika.

➡️ Svijet se priprema za Božić u godini koronavirusa

Jutro u Betlehemu, dezinficiranje glavnoga trga. Prošle je godine ovo kršćansko sveto mjesto posjetilo rekordnih 3,5 milijuna hodočasnika i turista. Od ožujka sve je gotovo stalo. I večeras će biti drukčije, uz stroge protuepidemijske, ali i sigurnosne mjere.

- Zbog koronavirusa ograničeno je kretanje, kao i druženja i okupljanja. Ali Božić je, koji ljudima uvijek daje nadu u bolja vremena, rekao je gradonačelnik Betlehema Anton Salman.

Ipak, tijekom dana među malobrojnim okupljenima bilo je i nepoštovanja mjera, ljudi u velikim skupinama, bez maski...

Slavlje u Betlehemu predvodit će latinski patrijarh Jeruzalema, Pierbattista Pizzaballa, imenovan tek prije mjesec i pol.

Foto: Vatican Media/?Handout via REUTERS


U Rimu volonteri dijele božićne darove i pakete socijalno ugroženima. Uz sve ostale zaštitne mjere, ovaj put dijele se na otvorenome. U Italiji su na snazi stroga ograničenja u sljedeća dva tjedna, uz iznimku četiri dana, od 27-og do Nove godine, kada su mjere djelomično ublažene.

Poneki ipak i u ovoj situaciji nađu nešto pozitivno.

- Kako nisam baš mnogo izlazila, a ni ljetos nisam bila na godišnjem odmoru, pa još kad se zna da preko tjedna moramo biti kod kuće... uspjela sam i uštedjeti i sad mogu kupiti nešto za sebe, rekla je jedna stanovnica Rima.

U predgrađu Madrida, Santiaga Cerrato pakira se za odlazak iz umirovljeničkog doma kako bi Božić dočekala sa sinovom obitelji. Ona je primjer sreće u nesreći u ova globalno nesretna vremena, ima 85 godina, boluje od Alzheimera, ali njezina je sreća što je nedavno preboljela COVID-19. I zato može otići sa sinom Enriqueom. A nisu se vidjeli još od ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!