20:24 / 18.11.2020.

Autor: Alenka Marina/T.D./Dnevnik2/IMS/HRT

Svijet traži spas u cjepivu

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Rezultati testiranja pokazali su da je ono proizvođača Pfizera i BioNTecha učinkovito u čak 95% slučajeva.
Rezultati testiranja cjepiva pokazali su da je ono proizvođača Pfizera  i BioNTecha učinkovito u čak 95% slučajeva. Predstavljeni su i rezultati ispitivanja kineske tvrtke Sinovac, čije cjepivo pokreće brz imunosni odgovor kod ispitanika. U međuvremenu u mnogim državama raste broj oboljelih, a ograničenja u svakodnevnom životu sve su veća.

➡️ Epidemija koronavirusa - nove informacije 
➡️ Sve o koronavirusu 
➡️ SAD se bliže brojci 250.000 mrtvih od COVID-19 
➡️ U Italiji najviše umrlih od travnja, u UK pad 
➡️ Crna Gora u crnom scenariju, a Podgorica pred zatvaranjem

U Rusiji, Italiji, Poljskoj, Ukrajini, Austriji i Švedskoj oboreni su crni rekordi u broju umrlih od posljedica bolesti Covid-19. Mađarska je odlučila produljiti zatvaranje čak do početka veljače iduće godine. 

U Njemačkoj je Bundestag raspravljao o prijedlogu zakona koji bi vladi omogućio da samostalno uvodi nova ograničenja bez parlamentarne procedure. Krajnja desnica usporedila ga je s onim iz nacističkih vremena.

I dok se u parlamentu raspravljalo, u središtu Berlina sukobili su se policija i prosvjednici protiv epidemioloških mjera. Privedeno ih je nekoliko.

Zbog sve većeg broja novozaraženih, Švedska je prisiljena uvoditi strože mjere - pa je dopušten broj ljudi na okupljanjima drastično smanjen, a nastava se djelomično održava na daljinu.

- Ova promjena znači da se nastava može održavati putem interneta kako bi se izbjegle gužve u školskim prostorijama, govori Anna Ekstrom, švedska ministrica obrazovanja.

Zaraza se ponovno širi i na Dalekom istoku te u Australiji. Najavljuju se nova ograničenja, od kretanja građana do skraćenog radnog vremena i novog zatvaranja. "Od ponoći uvodimo šestodnevno zatvaranje. Uvest će se niz ograničenja kako bi se smanjila mobilnost u zajednici i zaustavilo širenje virusa", govori Steven Marshall, premijer Južne Australije.

Europa sve više pribjegava tzv. ciljanom testiranju potencijalnih žarišta. U Napulju se brisevi uzimaju i u crkvi. Besplatno je za sve one koji ne mogu platiti test.

Sve više cjepiva diljem svijeta ulazi u kliničku fazu ispitivanja. Trenutačno ih je 47. U Rusiji su dva već na tržištu. Bez obzira na učinkovitost pojedinog cjepiva, nitko još nema odgovor - koliko će dugo trajati imunitet cijepljene osobe kao ni to hoće li razlike ovisiti o dobi ili zdravstvenom stanju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!