Svjedočenjem policajke i redatelja počinje saslušanje o napadu na američki Kapitol

09:45 / 08.06.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

Svjedočenjem policajke i redatelja počinje saslušanje o napadu na američki Kapitol

Svjedočenjem policajke i redatelja počinje saslušanje o napadu na američki Kapitol

Foto: Leah Millis / Reuters

Policajka koju su ozlijedili pristaše Donalda Trumpa dok su pokušavali utjecati na izborni poraz i redatelj koji je snimio neke vođe nereda na američkom Kapitolu bit će među prvim svjedocima kad u četvrtak počne saslušanje o napadu, rekli su organizatori.

Izabrani odbor američkog Zastupničkog doma pod demokratskim vodstvom nastojat će preokrenuti napore republikanaca da umanje ili opovrgnu nasilje 6. siječnja 2021., pet mjeseci prije međuizbora 8. studenoga na kojima će se odrediti koja će stranka kontrolirati Kongres sljedeće dvije godine.

Prvo javno saslušanje pred odborom počet će u četvrtak u 20 sati po lokalnom vremenu, u udarnom terminu kako bi privuklo pažnju što više Amerikanaca, te će ga uživo prenositi velike mreže NBC, ABC i CBS.

Trebala bi se pojaviti policajka američkog Kapitola Caroline Edwards, koja je zadobila traumatsku ozljedu mozga zbog koje se dosad nije mogla vratiti na posao. Drugi svjedok bit će Nick Quested, redatelj koji je snimio desničarsku skupinu Proud Boys i dokumentirao događaje tog jutra.

Sljedeća dva tjedna očekuje se još pet saslušanja.

Na dan napada smrtno je stradalo četvero ljudi. Četiri policajca izvršila su samoubojstvo nakon tog događaja, a više od 100 je ozlijeđeno u napadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!