18:41 / 19.10.2018.

Autor: E.G./I.H./HRT

Svjedočili zaposlenici saudijskog konzultata

-

-

Foto: - / -

Šuma sjeverno od Istanbula novo je mjesto istrage turske policije. Sumnjaju da su na komade izrezani dijelovi tijela, vjeruje se, ubijenog saudijskog novinara-disidenta Jamala Khasoggija sakriveni negdje u njoj.
Turska policija proširila je istragu nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je snimljen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu, a turski dužnosnici smatraju da je ondje i ubijen. Saudijska Arabija i dalje tvrdi da o nestanku ne zna ništa. Američki državni tajnik Mike Pompeo opovrgnuo je medijske navode da je dobio snimku koja, prema riječima turskih dužnosnika, dokazuje ubojstvo.

Šuma sjeverno od Istanbula novo je mjesto istrage turske policije. Sumnjaju da su na komade izrezani dijelovi tijela, vjeruje se, ubijenog saudijskog novinara-disidenta Jamala Khasoggija sakriveni negdje u njoj. Nakon dvije višesatne pretrage mjesta nestanka, i pretpostavlja se, mjesta samog ubojstva, generalnog konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu, trenutačno traje i ispitivanje osoblja konzulata.

Turska nije proslijedila nikakvu audiosnimku gospodinu Pompeu ili bilo kome drugome u američkoj administraciji. Nestala je jedna osoba! Iako je nestala u Turskoj, to se dogodilo nakon što je ušla u zgradu generalnog konzulata Saudijske Arabije. Podijelit ćemo sve što imamo s cijelim svijetom, kada nam sve bude jasno, izjavio je Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Republike Turske.

Sam američki šef diplomacije Mike Pompeo, koji je posjetio i Saudijsku Arabiju i Tursku, razgovarao s kraljem Salmanom i predsjednikom Rejepom Erdoganom, odlučno je negirao da je čuo audiosnimku za koju Turska tvrdi da je dokaz o ubojstvu.

Turski mediji bliski vladi objavili su jezive detalje o audiosnimci, na kojoj se navodno čuje vrištanje Jamala Khasoggija, ali i glas konzula Mohammeda al-Otaibija. Novine bliske vladi, Yeni Şafak, citiraju ga kako svojim agentima govori: 'Uradite to vani. Uvalit ćete me u nevolju'.

Dodaje se da je identificiran 15-člani tim agenata iz Saudijske Arabije koji su napustili Istanbula na dan nestanka novinara. Inače, uzorci izdvojeni iz konzulata i rezidencije saudijskog konzula, testirani su tijekom tjedna kako bi se utvrdilo poklapanje s DNK Jamala Khasoggija.

Iako i sam priznaje da je Jamal Khasoggi mrtav, američki predsjednik Donald Trump i dalje odgađa bilo kakvu odluku o reakciji i konkretno okrivljivanje američkog saveznika - Saudijske Arabije.

Rhijad, pak, usprkos dokazima - novinar koji je pobjegao iz svoje domovine zbog prijetnji, jest ušao u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi izvadio dopuštenje za vjenčanje, snimile su ga nadzorne kamere, nikada iz te zgrade nije izašao - negira bilo kakvu umiješanost u nestanak, a onda i ubojstvo Jamala Khasoggija.

Razlog američke jasno vidljive odgode svakako su vitalno joj važni obavještajni saudijski podaci, ali i ekonomski programi koje Bijela kuća sklapa sa Saudijcima i od njih očekuje golemu korist.

I ruski predsjednik Vladimir Putin žali zbog nestanka Jamala Khasoggija, ali naglašava da Rusija ne može pokvariti odnose sa Saudijskom Arabijom bez jakih dokaza.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!