Svjetska banka šalje Ukrajini više od 720 milijuna dolara pomoći

08:08 / 08.03.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Svjetska banka šalje pomoć Ukrajini

Svjetska banka šalje pomoć Ukrajini

Foto: Johannes P. Christo/File Photo / REUTERS

Svjetska je banka odobrila oko 720 milijuna dolara zajmova i pomoći kako bi podržala ukrajinsku vladu u osiguravanju osnovnih potreba njezinih građana pogođenih ratom.

Izvršni odbor Svjetske banke odobrio je u ponedjeljak dodatni paket potpore koji uključuje dopunski zajam od 350 milijuna dolara i 139 milijuna dolara jamstava.

Banka je također pokrenula mobilizaciju bespovratnih sredstava u iznosu od 134 milijuna dolara i paralelno financiranje od 100 milijuna dolara. Ukupno je riječ o 723 milijuna dolara.

Grupacija Svjetske banke poduzima brze mjere kako bi podržala Ukrajinu i njezin narod koji se suočava s nasiljem i ekstremnim uvjetima koje je uzrokovala ruska invazija", rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Ovo je prvi od mnogih koraka koje ćemo poduzeti kako bismo pomogli u rješavanju dalekosežnih posljedica koje će ove kriza imati za ukrajinski narod i gospodarstvo, dodao je.

U sljedećim mjesecima Svjetska banka pripremit će paket potpore Ukrajini vrijedan tri milijarde dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!