Svjetske sile testirat će dobru volju Irana

10.12.2021.

12:44

Autor: M.Š./Hina/HRT

Teheran, Iran

Teheran, Iran

Foto: Vanchai Tan / Shutterstock

- Svjetske sile će u nekoliko idućih dana procijeniti je li Iran ozbiljan u pogledu nuklearnih pregovora nakon što je pokazao volju za daljnjim razgovorima na temelju tekstova dogovorenih u zadnjem krugu pregovora u lipnju, rekao je u petak europski izvor.

Razgovori o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine nastavljeni su u četvrtak, a Sjedinjene Američke Države i Izrael pojačali su pritisak na Teheran izjavama o mogućim gospodarskim ili vojnim posljedicama ako diplomacija ne uspije.

Glavni iranski pregovarač rekao je da se Teheran drži stajališta koje je izrekao prošli tjedan, kada je razgovor s europskim i američkim dužnosnicima prekinut zbog optužbi da Iran postavlja nove zahtjeve i odustaje od kompromisa razrađenih ranije ove godine.

Iran je rekao da prihvaća dogovore iz lipanjskih tekstova. To ćemo testirati tijekom sljedećih nekoliko dana, rekao je anonimni izvor.

U petak će se sastati radne skupine za raspravu o sankcijama koje bi Washington mogao ukinuti i nuklearnim ograničenjima koje Teheran mora poštovati.

Teheran odbija izravni kontakt s Washingtonom pa se u Beču održavaju neizravni američko-iranski razgovori, a diplomati iz Francuske, Njemačke, Britanije, Rusije i Kine, također potpisnice sporazuma iz 2015. godine, pokušavaju pridobiti obje strane za potpuno poštivanje sporazuma.

Prema tom sporazumu, Iran je ograničio svoj nuklearni program za koji je Zapad smatrao da će biti korišten za razvijanje oružja, što Teheran poriče u zamjenu za oslobađanje od sankcija koje su mu nametnuli Europska unija, SAD i Ujedinjeni narodi.

Prošlotjedna rasprava bila je prva nakon petomjesečne stanke uzrokovane izborom nove tvrdolinijaške vlada Irana pod vodstvom protuzapadnog predsjednika Ebrahima Raisima.

Zapadni dužnosnici su rekli da je Iran odustao od bilo kakvih kompromisa koje je napravio u prijašnjih šest krugova pregovora.

Iran želi ukidanje svih sankcija, koje je uvela američka vlada nakon izlaska iz sporazuma, u verficiranom procesu.

Tadašnji predsjednik Donald Trump odustao je od sporazuma s Iranom 2018. a Iran je počeo kršiti nuklearne sankcije godinu dana kasnije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!