20:33 / 22.01.2020.

Autor: P.F./HRT

Svjetski čelnici na petom forumu holokausta

-

-

Foto: - / -

Forum se održava u povodu 75. obljetnice oslobođenja Auschwitza, koncentracijskog logora u kojem je ubijeno 1,1 milijun Židova. Na njemu je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
Nakon boravka u Davosu, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otputovala je u Jeruzalem gdje će sudjelovati na 5. svjetskom forumu holokausta, zajedno s pedesetak svjetskih čelnika.

Forum se održava u povodu 75. obljetnice oslobođenja Auschwitza, koncentracijskog logora u kojem je ubijeno 1,1 milijun Židova.

- Izraelske vlasti kažu kako je ovo najveći politički događaj u povijesti Izraela jer se nikada ovako veliki broj svjetskih čelnika nije okupio u Jeruzalemu. To je iznenadilo i same organizatore jer su oni očekivali da bi se moglo okupiti između 10 i 15 svjetskih čelnika. Zbog toga je Jeruzalem večeras u potpunosti blokiran i gotovo da se ne možemo maknuti od svog hotela, rekao je uživo u središnjem Dnevniku novinar HRT-a Miro Aščić.

Dodao je kako su svjetski čelnici na svečanoj večeri u predsjedničkoj palači koju je za njih pripremio izraelski predsjednik Reuven Rivlin.

- Tamo je oko 200-tinjak uzvanika i najboljim izraelskim jelima posluživat će ih isto toliko konobara, rekao je Aščić.

Forum se održava sutra u Yad Vashemu, memorijalnom centru posvećenom žrtvama holokausta.

- Među svjetskim čelnicima mogao bih izdvojiti ona najzvučnija imena: američkog potpredsjednika Mikea Pencea, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je Aščić.

Upravo zbog Putina i njegovog govora ovdje neće biti poljskog predsjednika Andrzeja Dude jer njemu na početku nije bilo ponuđeno da održi govor.

- Iako ga je kasnije nazvao izraelski predsjednik i ponudio mu da ipak održi govor Duda se nije odazvao. Naime, Rusija i Poljska u posljednje vrijeme vode verbalni rat o ulozi u Drugom svjetskom ratu, javio je Aščić.

- Antisemitizam doista je u cijelom svijetu u porastu, ne samo u Europi nego i u SAD-u. Sve su češći fizički i verbalni napadi, a provokacije su gotovo svakodnevne. Cilj je unijeti strah u zajednice u kojima živi naš narod. Moramo se boriti protiv antisemitizma, rekao je  glasnogovornik Yad Vashema Simmy Allen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!