Svjetski program za hranu obustavlja pomoć Palestini, nema novca

07.05.2023.

15:30

Autor: Hina/HRT/A.V.

Prosvjed Palestinca zbog odluke Svjetskog programa za hranu

Prosvjed Palestinca zbog odluke Svjetskog programa za hranu

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

Svjetski program za hranu (WFP) od idućeg će mjeseca obustaviti pomoć u hrani za više od 200.000 Palestinaca zbog "ozbiljnog" nedostatka novca, rekao je u nedjelju visoki dužnosnik grupe zadužen za palestinske regije.


- S obzirom na ozbiljan nedostatak financijskih sredstava WFP je prisiljen donijeti bolne odluke da bi se rasteretila limitirana financijska sredstva, rekao je Reutersu telefonom iz Jeruzalema Samer Abdeljaber, direktor WFP-a za palestinska područja. 

Najviše će biti pogođene obitelji koje žive u području Gaze, gdje su siromaštvo i problemi s manjkom hrane najveći, kao i područja na Zapadnoj obali.

UN-ova agencija siromašnim Palestincima nudi mjesečne bonove u vrijednosti od 10,30 dolara po osobi i kutije s hranom.

Gaza, kojom od 2007. upravlja islamistička grupa Hamas, dom je za 2,3 milijuna ljudi, od kojih je 45 posto nezaposleno, a 80 posto ih ovisi o međunarodnoj pomoći. Podaci su to iz evidencije UN-a.

Pravdajući svoje poteze zabrinutošću za sigurnost zbog vladajućeg Hamasa, Izrael je, zajedno s Egiptom, predvodio blokadu tog područja, godinama ograničavaju kretanje ljudi i roba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!