07:13 / 03.04.2018.

Autor: HRT

Svjetsko odmjeravanje odnosa moći

-

-

Foto: - / -

U mreži prvog "U mreži Prvog" govorili su prof.dr.sc. Goran Bandov, dr. sc.Branimir Vidmarović i komentator HRT-a Tihomir Vinković.
Ide li svjetsko odmjeravanje odnosa moći prema zaoštravanju ili smirivanju, nakon recipročnoga protjerivanja zapadnih diplomata iz Rusije kao odgovora na izgon ruskih dužnosnika iz SAD-a, velikog dijela Europske unije, Kanade i Australije? Raste li u toj globalnoj igri moći uloga Kine, u svjetlu iznenadnog posjeta Pekingu sjevernokorejskoga vođe Kim Jong Una-a, te najave kineskih carina na američke proizvode u eventualnom trgovinskom ratu s SAD-om i Europom? O tome su "U mreži Prvog" govorili prof.dr.sc. Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, dr. sc.Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose i kinesku vanjsku politike i komentator HRT-a Tihomir Vinković.

Upravo dok razgovaramo o odnosima SAD-a, EU-a i Rusije, moguće je da gubimo jednu novu perspektivu, a to je dolazak Kine, kazao je Goran Bandov. Što se tiče odnosa SAD-a, Rusije i EU-a - oni dobivaju jednu novu dimenziju. Imamo situaciju da nismo u potpunosti sigurni što se dogodilo u Velikoj Britaniji, a imamo i situaciju cijelog niza država koje su se solidarizirale sa stajalištem Velike Britanije. Mi i dalje ne znamo što se događa, dodao je

Istodobno imamo i reakciju koja je u diplomatskom žargonu jedna od prvih mogućih sankcija. Neke države su pristupile vrlo oštro, a cijeli niz, uključujući i Hrvatsku, na simboličnoj razini. Reakcija Rusije prema nekima je bila oštrija, a prema nekima značajno blaža, izjavio je Bandov.
 

Vidmarović je rekao da se Putin nakon izbora nije suočio samo i prvenstveno s diplomatskom krizom, lošim stanjem u odnosima Rusije s Europom i SAD-om, već i s unutarnjom krizom, koja postoji već tradicionalno u Rusiji - to je infrastrukturna kriza. Kao tragedija u Kemerovu - to je samo jedna u nizu tragedija koje se odvijaju svake godine. I to je ono što Vladimira Putina brine joši više od diplomatske krize. Jer je diplomatska kriza nešto što je on otprilike i očekivao. No ostavka guvernera Kemerovske regije je promjena igre jer je do tada postojalo neko pravilo unutar elita da bez obzira što se dogodi svi ostani sjediti na svojim mjestima, rekao je.

Vinković je rekao da je Trump uveo još jednu, ne znam koja je to već po redu, promjenu u svom kabinetu. Nema više ideološkog rata, ovo je rat za tržište, za izvore energije. Kako će SAD dalje sudjelovati, upitao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!