13:41 / 25.05.2020.

Autor: Kristina Pešić/T.V./Dnevnik u podne/HRT

Svjetsko žarište pandemije u Južnoj Americi

Foto:  REUTERS/Amanda Perobelli

Foto: REUTERS/Amanda Perobelli

Foto: - / REUTERS

Brazil još nije doživio vrhunac zaraze, ali simpatizeri brazilskog predjednika Bolsonara izašli su na ulice kako bi pozvali na ukidanje restrikcija i nastavak gospodarskih aktivnosti.
Dok se Europa polako stabilizira te se ublažavaju mjere uvedene zbog epidemije koronavirusa, novo svjetsko žarište bolesti preselilo se u Južnu Ameriku. Najpogođeniji je Brazil, koji je nakon SAD-a postao druga zemlja po broju zaraženih - trenutačno ih je 365 tisuća.

●  Epidemija koronavirusne bolesti u Hrvatskoj - U Koprivnici preminula jedna osoba

Zemlja još nije dosegnula vrhunac zaraze, ali simpatizeri brazilskog predjednika Bolsonara izašli su na ulice kako bi pozvali na ukidanje restrikcija i nastavak gospodarskih aktivnosti. U glavnom gradu Brasiliji pridružio im se i sam Bolsonaro.

- Ovo je pljačka, žele nas zaključati u kuće i zato smo izašli na ulice. Komunisti žele podijeliti Brazil na 27 dijelova. Guvereneri se ponašaju kako žele, a to nije u redu, kaže prosvjednik Felipe Roque Neves

Ne vjeruju da su sve žrtve umrle baš od koronavirusa, kao da, kažu prosvjednici, više nitko ne umire od drugih bolesti. Međutim, ne razmišljaju ni svi Bolsonarovi glasači isto.

- Predsjednik se ponaša suprotno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije tako da su i njegovi birači s desnog centra, koji ne bi nikad glasovali za bivšeg predsjednika Da Silvu i Radničku partiju ili bilo koga iz oporbe, razočarani radikalizacijom njegove vlade, ističe politički analitičar  Gilberto Braga.

Još jedan kritičar Svjetske zdravstvene organizacije, Donald Trump, zabranio je ulazak strancima koji su u posljednja dva tjedna boravili u Brazilu.

U borbi s virusom, ne mogu jedna pravila vrijediti za ljude poput premijerova savjetnika Cummingsa, a druga za sve ostale, poručuje britanska oporba. Cummings je, naime, s obitelji tijekom izolacije, putovao roditeljima udaljenim 400 km. No šef ga brani unatoč kritikama i u vlastitim redovima.

- Zaključio sam da je ovim putovanjem želio zbrinuti svoje dijete u situaciji kada su i on i supruga mislili da se sami neće moći o njemu brinuti zbog simptoma zaraze koronavirusom i da nije imao izbora. Slijedio je svoje očinske instinkte, kao i svaki roditelj  rekao je Boris Johnson.

Dok i sam Cummings kaže da je "učinio ispravnu stvar", istraživanje javnog mišljenja pokazuje da 68% ispitanika njegove postupke ne odobrava.

Madrid i Barcelona pak ulaze u prvu fazu popuštanja mjera. Otvaraju parkove i dio muzeja, dopuštaju okupljanja do 10 ljudi, no obvezno je nošenje maski.

-  Što mogu reći o otvaranju barova? Mislim da će nas samo oko 50% preživjeti krizu, kaže dostavljač Gabriel Martin.

Grci otvaraju i otoke za posjetitelje. Od 1. srpnja obnovit će se i većina komercijalnih letova te ukinuti obvezna dva tjedna karantene za strance. To se neće odnositi na goste iz zemalja s lošom epidemiološkom situacijom.

Češki pubovi i restorani otvaraju i svoje zatvorene prostore. Zato će svi gosti koji naruče pivo najvećeg češkog proizvođača Pilsnera, drugo dobiti gratis.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!