13:00 / 20.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Sydney izoliran od ostatka Australije zbog ponovnog širenja zaraze koronavirusom

Foto: Ilustracija, Pixabay

Foto: Ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Sydney je u nedjelju osvanuo izoliran od ostatka Australije nakon što su sve australske države i teritoriji uveli ograničenja putovanja.
Sydney je u nedjelju osvanuo izoliran od ostatka Australije nakon što su sve australske države i teritoriji uveli ograničenja putovanja za njegove stanovnike jer je u gradu koronavirusom zaraženo oko 70 ljudi.

➡️ Britanija: Novi soj virusa širi se brže, od ponoći strogi lockdown
➡️ WHO u kontaktu s britanskim čelnicima zbog novog soja koronavirusa
➡️ Nizozemska zabranila letove iz Britanije zbog rizika od koronavirusa
➡️ Belgija će suspendirati letove i vlakove iz Britanije, Njemačka razmišlja o tome

Teritorij australskoga glavnoga grada (ACT) poslao je Sydneyju strogu poruku ne dolazite nam, uz upozorenje da njegove građane čeka dvotjedna karantena ako dođu.

Sydney je najnapučeniji grad u zemlji s više od pet milijuna stanovnika.
Države Victorija i Queensland, kao i Sjeverni Teritorij, zabranili su im dolazak od ponedjeljka.

Policija Queenslanda uvest će cestovne kontrolne točke na državnoj granici Novog Južnog Walesa radi provedbe odluke o proglašenju šireg područja Sydneyja žarištem koronavirusa.

Južna Australija uvest će u nedjelju dvotjednu karantenu za putnike iz Sydneyja i zabranila je dolazak putnicima iz zarazom pogođenih predgrađa toga grada.

Otočna država Tasmanija uvela je iste mjere u subotu. Zapadna Australija također je zatvorila granicu.

Putnici iz drugih dijelova Novog Južnog Walesa, čiji je Sydney glavni grad, morat će imati dokumente koji dokazuju da ne dolaze iz zaraženih predgrađa ako žele prijeći granicu.

Gotovo četvrt milijuna ljudi iz sjevernih predgrađa Sydneyja uz more, gdje je izbila zaraza, stavljeni su u strogu karantenu do Badnjaka.

Predsjednica vlade Novog Južnog Walesa, Gladys Berejiklian, u nedjelju je kazala da će javna okupljanja u ostalim dijelovima grada biti ograničena, u kućanstvima na 10 ljudi, a na javnim mjestima na 300, uz ostala ograničenja.
Pozvala je stanovnike šireg područja grada da u javnosti nose maske, iako to nije obvezno.

Do ovoga tjedna Australija je više od dva tjedna bila bez lokalne transmisije bolesti i ukinula je većinu ograničenja uoči Božića.

Izbijanje zaraze u Sydneyju poremetilo je planove za božićna putovanja.
Otkazana je i godišnja jahtaška utrka od Sydneyja do Hobarta 26. prosinca prvi put u svojoj 76-godišnjoj povijesti jer bi posade i njihove obitelji morale u Tasmaniji u karantenu.

Jako je pogođen i turistički sektor te restorani.

Važan podsjetnik kako dolaze božićni blagdani je da virus nije nikamo otišao i da moramo ostati pažljivi, rekao je australski premijer Scott Morrison u video poruci građanima.

Australija je izbjegla najgori dio pandemije zahvaljujući zatvaranju granica, karantenama, opsežnom testiranju i socijalnom distanciranju.
Potvrdila je oko 28.100 zaraženih, većinom u državi Viktoriji, te 908 smrtnih slučajeva.

Podrijetlo virusa u Sydneyju još nije utvrđeno, a genetička testiranja upućuju na to da je riječ o američkoj varijanti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!