10:17 / 19.04.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Tabak: Pažnja se pridaje vanjskom neprijatelju ne bi li se manje pričalo o Navljnom

Tabak: Skretanje pažnje da bi se manje pričalo o Navljnom

Tabak: Skretanje pažnje da bi se manje pričalo o Navljnom

Foto: Studio 4 / HRT

"Ne bi bilo prvi put da se vojne vježbe, pogotovo ove veličine, pretvore u nešto konkretnije, ali za sad izgleda da to nije slučaj", rekao je Igor Tabak, vanjskopolitički analitičar za HRT-ovu emisiju Studio 4 i komentirao pokušaj prekrajanja regije, rusko-ukrajinski sukob i sve više pucnjave u SAD-u.

Odgovor na pitanje kreće li Putin u novi rat s Ukrajinom još uvijek se ne zna. Nedvojbeno na rusko-ukrajinskoj granici raspoređeno je 40 tisuća ruskih vojnika.

U pokretu su i oklopne snage na obje strane, kao i razmještanje topništva koje tu i tamo razmjenjuje i vatru.

Posebno su aktivni snajperisti što dodatno stvara napetost.

Na pitanje spremaju li se Rusi na invaziju, Tabak kaže da "ako je suditi po službenim objavama iz Moskve, definitivno ne".

- Oni cijelo vrijeme, već tjednima, pričaju o nizu vojnih vježbi, o kojima bi se tu trebalo raditi. Naravno, ne bi bilo prvi put da se vojne vježbe, pogotovo ove veličine, pretvore u nešto konkretnije, ali za sad izgleda da to nije slučaj, Tabak kaže da iako Ukrajina nije u NATO-u nije novost kako ima potporu SAD-a.

- Još od 2014. Ukrajina je između blokova. Taj rat je sporazumom iz Minska bio zamrznut, mi u Hrvatskoj dobro znamo što znače zamrznuti konflikti, na linijama razdvajanja svako malo bude žrtava,

- Američka pomoć je tu bila jako jasna, kao i pomoć ostalih NATO saveznika. Poljska i susjedi Ukrajine jako jasno su stali uz nju iako se Europska unija lagano kolebala, dužnosnici su se razišli, i EU po običaju nije bila efikasna i nije uskočila s vojnom pomoći kao što su to napravio SAD, dodao je.

Rekao je da vojne donacije SAD-a možda ne bi učinile veliku razliku u ratu, ali bi imale efekt na ukrajinsku vojsku koja, kaže, nije zanemariva i "radi se o oko 100 tisuća ljudi pod oružjem".

- Putin u zadnje vrijeme ide iz krize u krizu, vjerojatno ne bi li se pažnja okrenula prema nekakvom vanjskom neprijatelju i ne bi li se manje pričalo o Navaljnom, njegovom štrajku glađu i unutarnjoj političkoj situaciji koja ondje nije baš bajna, zaključio je Igor Tabak, vanjskopolitički analitičar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!