09:49 / 07.02.2022.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Tabak: Rusija nema volje za velika krvoprolića

Vladimir Putin; Igor Tabak

Vladimir Putin; Igor Tabak

Foto: Sputnik/Aleksey Druzhinin/Kremlin via REUTERS / Studio 4/HRT

Igor Tabak, analitičar portala Obris.org, danas je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 govorio o ukrajinskoj krizi, rekavši kako Rusija nema beskrajnih resursa niti volje za velika krvoprolića, te istaknuvši osjetljivost ruskog gospodarstva na sankcije.

Govoreći o mogućnostima uvođenja novih sankcija Rusiji, Tabak je rekao kako je činjenica da ruska ekonomija nije do kraja usporediva s ruskom vojnom silom.


- Ruska Federacija je jedna bitno manja prijetnja ili bitno manji div na ekonomskoj razini, koji je koncentriran na ove petro - plin, gorivo, izvoze, koji zapravo trebaju tržište. Bilo je također zadnjih dana procjena da Kina, kad bi i bila maksimalno kooperativna, teško može zamijeniti europsko tržište za sve te razne ruske izvoze. Samim tim, tu je onda posebna osjetljivost na sankcije, da ne velimo da se govorilo i o isključivanju iz kompletnog međunarodnog platnog prometa, rekao je Tabak.


Dodao je da bi stoga sankcije širokog spektra mogle biti dosta efikasne, ali da se to u situacijama napetosti, ako se s njima krene prerano, ako ništa drugo, propagandno može prikazati kao dodatni pritisak na "jadnu Rusiju".


Osvrnuo se i na mogućnost da Ukrajina na zaposjednutim područjima provede vojnu akciju poput Oluje Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.


- Nekakav avanturizam tipa naše operacije Oluja onda bi pretpostavljao da je i protivnik na neki način usporediv onima s kojima se Hrvatska suočavala, a to nažalost nije slučaj, rekao je Tabak, dodavši i da je Ukrajina opkoljena ruskim snagama.


Tabak je ustvrdio i da Rusija nema beskrajnih resursa niti volje za velika krvoprolića, koja bi, dodao je, u Ukrajini bila puno vidljivija nego u Čečeniji ili među islamistima Kavkaza.


- Kad bi se počelo pucati, kad bi počeli veći pokreti trupa, kad bi se stanja mijenjala na terenu, vjerojatno bi se i stanje u NATO savezu, politika Europske unije među velikim zemljama i općenito članicama promijenila, i tu bi onda Rusiji bilo puno teže dugoročno i srednjoročno izaći na zelenu granu, rekao je Tabak.

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!