Tabak: Ruska vojna parada kao predizborni politički film

10.05.2021.

10:11

Autor: V.G./Studio 4/HRT

Vojna parada u Rusiji

Vojna parada u Rusiji

Foto: Studio 4/Maxim Shemetov / Reuters/HRT

76. godišnjica pobjede Saveznika u II. svjetskom ratu nad nacizmom i fašizmom obilježena je u Moskvi uz velebnu vojnu paradu. Putinova Rusija još jednom je demonstrirala silovitu vojnu moć, ali poslane su i jasne poruke Zapadu - posebno SAD-u. Gotovo 70 posto Rusa gleda na vojnu paradu kao na najvažniji praznik u kalendaru, a tome je pridonio i sam Putin koji je u dva desetljeća svoje vlasti uvijek iznova želio demonstrirati vojnu nadmoć.

- Te parade jesu dosta spektakularna stvar, rijetka stvar iz Moskve koju cijeli svijet prenosi pa je to prilika za poslati poruke čitavom svijetu, a ne samo unutarnjopolitičkoj publici kojoj se može poslati svaki dan, rekao je Igor Tabak, vojni analitičar, gostujuću u emisiji "Studio 4". 

Crvenim trgom prošlo je 12.500 vojnika, predstavljeno je 190 različitih jedinica, sudjelovalo je 76 zrakoplova i helikoptera.


- To je na jedan način i prodajni izlog, to je ujedno i demonstracija najozbiljnije tehnike. Strateški bombarderi su bili samo dio tog letnog postava, od transportnih i borbenih helikoptera, svih trenutno u upotrebi borbenih aviona, pa do velikih strateških bombardera, rekao je Tabak.

- Ova parada je bila više usmjerena prema kući. Nije bilo stranih ešalona, sudjelovao je samo predsjednik Tadžikistana. To sve skupa je bilo više usmjereno da se vidi Putina s vojskom, veteranima,  Putina koji prolazi kraj tribina, a zapravo mu relativno malo ljudi kliče, puno slikanja sa svima...To je politički predizborni film kojeg se gleda, dodao je.

Rusi prodaju svoje zračne sustave i članicama NATO-a, poput Turske. 

- To je predmet velikog spora. Nije pitanje samo odmjeravanja snaga s Amerikancima. Zadnjih se nekoliko tjedana itekako pričalo o ruskim vojnim snagama na ukrajinskoj granici. Službeno Moskva često voli Ukrajinu karakterizirati kao fašističko-nacističku tvorbu na vlasti u Kijevu, rekao je Tabak.

Putin ulaže golemi novac u modernizaciju vojske, posebice mornarice.

- To se vidjelo na frontama, ne samo u Siriji i Ukrajini, već i u Libiji. Dobar dio te modernizacije je konsolidiranje tehnike. S druge strane, dosta novoga je napravljeno u raketnoj tehnici što se također prezentiralo zadnjih godina. Sve to jasno se veže s ekonomijom. Do prije svih ovih gospodarskih kriza, Rusija je imala rast ulaganja u vojsku, ali u zadnje vrijeme je to usahnulo, rekao je Tabak.

Upitan jesu li Rusi ispred SAD-a u vojnim inovacijama, Tabak je rekao da Amerikanci u obranu ulažu radikalno veće novce.

Vučić ove godine planira za vojnu opremu izdvojiti  vrtoglavih 1,3 milijarde eura, što je povećanje za 44 posto.

- Vučić pokušava poduprijeti tezu o neutralnosti Srbije, ne samo vanjskom politikom, nabavom cjepiva sa svih strana svijeta, nego i nabavom vojne tehnike sa svih strana. To košta, ali treba uzeti u obzir da je sva ta modernizacija po brojevima skromna. Oni su krenuli svoje borbeno zrakoplovstvo prekrajati na mjeru jedne samostalne države. Druga stvar je što Hrvatska oklijeva pa si pod okriljem NATO-a može dopustiti takva otezanja, rekao je Tabak.

Hrvatske oružane snage pale su ispod 15.000 ljudi, u što je uračunato i administrativno osoblje. Ministar Banožić, rekao je Tabak, nazvavši ovo godinom konsolidacijom krenuo je snižavati apetite i rezati projekte.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!