Tadžikistan optužio Kirgistan za izazivanje graničnog sukoba

07:02 / 05.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Tadžikistan optužio Kirgistan za izazivanje sukoba

Tadžikistan optužio Kirgistan za izazivanje sukoba

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Tadžikistan je u subotu optužio susjedni Kirgistan za izazivanje graničnog sukoba, posljednjeg u nizu oružanih incidenata između te dvije male srednjoazijske države.

Granica između dviju zemalja, u kojima se nalaze ruske vojne baze i usko su povezane s Moskvom, slabo je označena.

Tadžikistansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je u petak kirgistansko vojno osoblje namjerno i ilegalno prešlo granicu u blizini sela Vorukh, prenosi Reuters.

Kada su im tadžikistanski graničari rekli da odu, kirgiski vojnici su to odbili i otvorili vatru. Tadžikistanski stražari su uzvratili paljbom, a dvije su se strane tada dogovorile o prekidu vatre, navodi ministarstvo u priopćenju na svojoj web stranici.

Tadžikistan je rekao da je Kirgistan prekršio sporazum da ne šalje trupe u granična područja. To je, kako se navodi, "neprihvatljiv korak koji vodi oštroj eskalaciji situacije duž granice".

U travnju su se obje zemlje složile povući snage s granice nakon što su graničari dva puta razmijenili vatru. Najmanje 49 ljudi ubijeno je u borbama u travnju 2021. koje su eskalirale iz sličnog graničnog sukoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!