Tajfun hara Latinskom Amerikom

17.11.2020.

10:09

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/HRT/M.M./Hina

default error photo
Ovogodišnja atlantska sezona uragana premašila je rekorde po pitanju oluja.
Snažan uragan pogodio je Srednju Ameriku i za sobom ostavio veliku štetu. Honduras, Gvatemala i Nikaragva evakuirali su stanovnike koji žive u nizinskim područjima. Uragan je pogodio i dva kolumbijska otoka.

Razornu snagu pete kategorije uragan Iota postigao je nad Karipskim morem. Na putu prema kopnu obrušio se na dva kolumbijska otoka. Jedna je osoba poginula. 

- Oko 98 posto infrastrukture na otoku Providencia je uništeno. Prvi put u povijesti našu zemlju pogodio je uragan pete kategorije, rekao je Ivan Duque, kolumbijski predsjednik.

Nadomak otoka mornarica je spasila 67-godišnjeg Talijana koji se ondje našao na putu za Gvatemalu.

- Plovio sam blizu otoka. Zatražio sam pomoć mornarice preko radija. Stigli su veoma brzo i izvukli me, navodi Gianfranco del Signore, spašeni pomorac.

Razrušene kuće i poplave na istočnoj obali Nikaragve. Iota je ovdje udarila snagom uragana četvrte kategorije, brzina vjetra dosezala je i 250 kilometara na sat.

- Mogli smo umrijeti, zato smo se sklonili ovdje. Nemamo što jesti, svi su nasadi uništeni, rekla je Inocencia Smith, stanovnica Bilwija, Nikaragva.

Oko 40 tisuća ljudi je evakuirano, ali mnogi su odbili napustiti svoje domove strahujući od zaraze koronavirusom u skloništima.

Idući na udaru snažnih vjetrova i obilne kiše je Honduras. Iota je sada oluja druge kategorije. Kreće se područjima Srednje Amerike, koja je prije dva tjedna poharala razorna oluja Eta. Poginulo je najmanje 200 ljudi.

- Svaki put kad se dogodi prirodna katastrofa kao posljedica klimatskih promjena, mi zapadnemo u dugove. Nalazimo se u "začaranom krugu" dugova, obnove, uništavanja, zaduživanja, ponovne izgradnje i uništavanja, kaže Alejandro Giammattei, gvatemalski predsjednik.

Iota je najsnažniji atlantski uragan ove godine.

- Ponestaje nam superlativa za ovu sezonu uragana na Atlantiku. Ruše se rekordi u svakom smislu. S Jotom 30 je imenovanih tropskih oluja u ovoj sezoni atlantskih uragana, navodi Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije.

Drugi put u povijesti meteorolozi su oluje počeli nazivati prema slovima grčkog alfabeta. Sva osobna imena predviđena za sezonu oluja na Atlantiku potrošili su u rujnu.

NHC upozorio na "katastrofalne vjetrove, po život opasne udare oluje i kišne bujice"

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) rekao je da je oluja stigla na obalu u ponedjeljak navečer. Ojačala je na moru u uragan pete kategorije prije nego što je stigla do obale, s udarima vjetra do 260 kilometara na sat.

Nakon što je uragan pogodio Nikaragvu, oslabio je u kategoriju četiri, no NHC je rekao da je i dalje "izuzetno opasan". NHC je upozorio na "katastrofalne vjetrove, po život opasne udare oluje i kišne bujice".

- Ono što nam se približava je bomba, rekao je na konferenciji za medije predsjednik susjednog Hondurasa, Juan Orlando Hernández.

Ovogodišnja atlantska sezona uragana premašila je rekorde po pitanju oluja. Prije nego što je stigla do Srednje Amerike, oluja je prošla pored kolumbijskog otoka Providencia u Karipskom moru, zbog čega je nestalo struje. Agencija AFP izvijestila je da je jedna osoba na otoku izgubila život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!