12:23 / 03.07.2018.

Autor: I.B./Hina

Tajland: Drama pronađenih dječaka se nastavlja

-

-

Foto: - / -

Vijest da su dječaci pronađeni nakon 10 dana izazvala je euforiju u Tajlandu.
Tajlandski spasitelji žure se ispumpati vodu iz špilje na sjeveru zemlje jer prognozirana obilna kiša prijeti da će zakomplicirati spašavanje mlade nogometne momčadi, zatočene u pećini 10 dana.

Ronioci su nakon zahtjevne potrage, ronjenja uskim prolazima i mutnim vodama, pronašli 12 dječaka i njihova trenera kasno u ponedjeljak na uzdignutoj stijeni otprilike četiri kilometra od ulaza u špilju.

Vijest da su dječaci pronađeni nakon 10 dana izazvala je euforiju u Tajlandu.

Na video snimci koju su ronioci snimili uz treptavo osvjetljenje baklje vide se dječaci u kratkim hlačicama i crvenim i plavim majicama kako stoje ili sjede na stijeni iznad vode.

"Koliko vas je ovdje - 13? Izvrsno", pitao je član međunarodnog spasilačkog tima na engleskom jeziku. "Ovdje ste 10 dana. Jako ste snažni".

"Hvala", odgovorio je jedan od dječaka.

Drugi je upitao kada će na površinu.

"Ne danas. Morat ćete roniti", odgovorio je spasilac.

Dječaci su vidno oslabjeli, ali imaju samo manje ozljede.

Ministar unutarnjih poslova Anupong Paochinda kazao je da spasitelji moraju udvostručiti napore da smanje razinu vode u špilji.

Planovi za spašavanje

Kiša nije danas prestala u Chiang Raiju i predviđeno je da će se sutra još pojačati. "Kao prvo treba brzo ispumpati vodu kako bismo izvukli djecu što prije", rekao je Anupong novinarima. Ako bude previše kiše, razina vode će porasti i otežat će njihovo izvlačenje", kazao je.

Dvojica britanskih ronioca, John Volanthen i Rick Stanton, prvi koji su došli do dječaka, imaju velikog iskustva u spašavanju iz špilja. Oni su dječake pronašli zajedno s tajlandskim mornaričkim specijalcima.

U dobi između 11 i 16 godina, dječaci su nestali zajedno sa svojim 25-godišnjim nogometnim trenerom u subotu 23. lipnja kad su ušli u pećinu u Tham Luang blizu granice s Mijanmarom i s Laosom.

Spasioci su se fokusirali na uzdignutu stijenu koju su speleolozi nazvali "Pattaya Beach" u trećoj komori špilje, s mišlju da bi dječacima ona mogla poslužiti kao sklonište ako kiša poplavi pećinu.

Međutim guverner Chiang Raija Narongsak Osottanakom rekao je da su ronioci došli do Pattaya Beacha no i on je bio poplavljen, pa su otišli dalje 400 metara dalje i pronašli dječake.

Slavlje

Kad se doznalo da su dječaci pronađeni, među rođacima koji su čekali u obližnjem skloništu zavladala je radost i oduševljenje, klicali su, smijali se, telefonirali i javljali sretnu vijest.

Spasioci su se međusobno rukovali i jedan drugome čestitali. Spasioci su morali odlučiti koji je najbolji način da izvuku dječake i upozorili da bi to moglo potrajati.

U međuvremenu, 12 dječaka i trener dobili su energetske gelove da izdrže dok ne budu spašeni.

Razmatrale su se opcije  - od toga da se pričeka dok se razina vode smanji ili da se skupinu nauči kako da koristi ronilačku opremu i da ih se usmjeri kako da rone u potopljenoj špilji.

"Pomaganje djeci trajat će neko vrijeme", rekao je novinarima zapovjednik mornarice admiral Naris Pratoomsuwan.

"Od operativnog centra u trećoj komori do mjesta gdje smo ih pronašli trebalo je oko tri sata i isto toliko da se vratimo", kazao je.

Pokrajinski guverner Narongsak rekao je da su dječaci tijekom noći pregledani.

Dječaci su u dobrom zdravstvenom stanju i pretrpjeli su samo lakše ozljede.

Spasioci će se sada usredotočiti na to kako da ih izvuku i predaju medicinskoj ekipi koja čeka pred pećinom, kazao je.

Sura Jeetwatee, liječnik koji je dio spasilačke operacije, rekao je da dječaci mogu hodati, a da su preživjeli tako što su pili vodu iz stalaktita.  

"Bili su pametni da piju vodu u špilji", rekao je Sura za Reuters.

Pomoćnik vladina glasnogovornika pukovnik Athisit Chainuwat rekao je da je ekipa SEAL-a još uvijek s dječacima i da se spasioci trude instalirati svjetla, uspostaviti opskrbu strujom i dječacima donijeti komunikacijsku opremu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!