Preliminarni glasovi: Tajlandska oporba vodi na prijevremenim izborima

14.05.2023.

Zadnja izmjena 17:30

Autor: M.M./Hina/HRT

Izbori u Tajlandu

Izbori u Tajlandu

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters

Preliminarno prebrojavanje glasova na izborima u Tajlandu u nedjelju pokazalo je da je u vodstvu progresivna oporba iza koje stoje stranke vladajuće koalicije uz potporu vojske i establišmenta.

Prema preliminarnom prebrojavanju glasova koje nadzire izborno povjerenstvo, stranka Pheu Thai zasad vodi sa 6,45 posto više glasova, a slijedi je druga oporbena stranka, Move Forward.

Pheu Thai predvodi kći milijardera i bivšega tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre.

Očekuje se da bi na ovim izborima prodemokratske oporbene stranke mogle svrgnuti konzervativnu vladu premijera Prayuta Chan-O-Chaa koju podupire vojska, nakon gotovo deset godina na vlasti.

Potencijalna pobjeda oporbe ne bi donijela nikakva jamstva da će bilo koja stranka, ali ni koalicija stranaka doći na vlast zbog parlamentarnih pravila što ih je, nakon vojnog udara 2014. donijela vojska u vlastitu korist.

Izbor premijera i formiranje vlade zahtijeva potporu većine donjeg i gornjeg doma zajedno.

Članove senata imenovala je bivša vojna hunta i vjeruje se da su oni glasali u korist stranaka ili blokova povezanih s vojskom.

Izbori se održavaju nakon devetogodišnje vladavine vlade koju je predvodila ili podržavala vojska.

Ta je vojska u osmogodišnjem razdoblju izvela dva državna udara protiv vlada pod kontrolom obitelji Shinawatra, pokretačke snage Pheu Thaija.

Tajlanđani na biralištima


Glasovanje je počelo u 8 sati na 95.000 biračkih mjesta raštrkanih od planina prekrivenih bujnim šumama na sjeveru do idiličnih pješčanih plaža na jugu. Visoki odaziv od 90 posto u prijevremenom krugu glasovanja prošle nedjelje ukazuje na to da biračko tijelo traži promjene, no oporba se suočava s teškom borbom da osigura vlast, zahvaljujući ustavu iz 2017. koji je napisala vojna hunta.

Novog premijera zajednički će izabrati 500 izabranih zastupnika i 250 članova senata koje imenuje Prayutova hunta, što je velika brojčana prednost u korist vojske.

Na zadnjim kontroverznim izborima 2019. Prayut je dobio potporu senata i postao je premijer na čelu složene višestranačke koalicije.

Izbori su prvi otkako su veliki prodemokratski prosvjedi predvođeni mladima izbili diljem Bangkoka 2020. sa zahtjevima da se ograniči moć i rastrošnost tajlandskog kralja što je prekršilo dugogodišnji tabu o preispitivanju monarhije.

Prosvjedi su se utišali nakon što su uvedena ograničenja zbog covida-19 i deseci čelnika uhićeni, no njihova je energija potaknula sve veću potporu radikalnijoj oporbenoj stranci MFP.

Dok MFP traži potporu mlađih birača koji čine gotovo polovicu biračkog tijela od 52 milijuna, baza Pheu Thaija je se u ruralnom sjeveroistoku gdje su birači još uvijek zahvalni za politiku socijalne skrbi bivšeg premijera Thaksina Shinawatre čija kći predvodi glavnu oporbenu stranku Pheu Thai.

Sadašnji premijer Prayut, bivši general, besramnom nacionalističkom retorikom dodvoravao se starijim glasačima, prikazujući sebe kao jedinog kandidata koji može spasiti Tajland od kaosa i propasti.

No, jako zaostaje u anketama jer ga se okrivljuje za posrnulo gospodarstvo i slab oporavak od pandemije, koja je uništila ključnu turističku industriju.

Skupine za ljudska prava optužuju Prayuta za veliko gušenje temeljnih sloboda, s velikim porastom kaznenih progona prema tajlandskim drakonskim zakonima o kleveti.

Zemlja je doživjela desetak državnih udara u prošlom stoljeću, a tijekom posljednja dva desetljeća izmjenjuju se ciklusi uličnih prosvjeda, državnih udara i sudskih naloga za raspuštanje političkih stranaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!