07:42 / 08.07.2018.

Autor: HRT

Tajland: Iz špilje spašeni prvi dječaci, akcija se nastavlja sutra

Foto: Helier Cheung, @@HelierCheung, Twitter

Foto: Helier Cheung, @@HelierCheung, Twitter

Foto: - / -

Dvanaest dječaka s trenerom prije dva tjedna ostalo je zarobljeno u tajlandskoj špilji.
Prvi dječaci spašeni su iz tajlandske špilje, ali su različiti podaci o tome koliko ih je ukupno izvučeno van.

Vođa akcije Narongsak kazao je pak da su četvorica dječaka spašena, a preostalih osam i trener još se nalaze na originalnoj lokaciji. Kazao je i da bi akcija mogla potrajati još jedan dan.

Ranije su neki izvori te AFP i Reuters objavili da je šest dječaka izvučeno iz špilje. 

Akcija spašavanja dječaka zaustavljena je preko noći kako bi se omogućilo roniocima da se pripreme za iduću akciju.

Kiša od koje su strepili spasioci izgleda da je stigla. Australska novinarka Amanda Hodge objavila je na Twitteru da bi iduća akcija spašavanja mogla uslijediti za 10 do 20 sati.

Vlasti sjeverne pokrajine Chiang Rai opasnu misiju spašavanja dvanaestorice dječaka i njihova trenera počeli su rano jutros.

Akcija spašavanja teče brže nego što se u početku predviđalo, a na površinu su, u skladu s uputom australskih liječnika, najprije izvučeni fizički najslabiji i najosjetljiviji dječaci, prenose agencije. 

Reporterka BBC-ja Helier Cheung na Twitteru je objavila da je vidjela nekoliko vozila Hitne pomoći.Spasioci su prije kazali kako očekuju da operacija traje najmanje 11 sati, no prema informacijama vojnog zapovjednika koji sudjeluje u akciji, ona bi mogla potrajati tri do četiri dana, ovisi o vremenu.

Ispred špilje je trinaest liječničkih ekipa, svaka s vlastitim helikopterom i ambulantnim vozilom, jednim za svakog dječaka i njihova trenera. Izvor iz bolnice Prachanukroh, od špilje udaljene 70 km, za Reuters je rekao da je ondje u punoj pripravnosti pet ekipa hitne medicinske pomoći, a uz njih je spremno još 30 liječnika te da su svi vrlo napeti.

U akciju je uključeno 90-ak ronioca - 50 stranih i 40 iz Tajlanda. 

Na društvenim mrežama brojne su pohvale upućene spasiocima. Među mnogima oglasio se i američki predsjednik Donald Trump objavom na Twitteru.


Fifa pozvala mlade nogometaše iz Tajlanda na finale Svjetskog prvenstva, ako budu spašeni do tada i dovoljno zdravi za putovanje

FIFA je obećala poslati besplatne ulaznice za finale Svjetskog kupa u Rusiji mladom nogometnom timu, zatočenom u poplavljenoj špilji u Tajlandu, ako u međuvremenu budu svi spašeni.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino poslao je pismo predsjedniku Nogometnog saveza Tajlanda u kojemu je izrazio  "najdublje simpatije i potporu" obiteljima mladih nogometaša i njihovog trenera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!