07:17 / 09.07.2018.

Autor: HRT

Tajland: Operacija prekinuta do sutra, još četvorica spašena

-

-

Foto: - / -

Jučer su izvučena četvorica dječaka. Akcija je zaustavljena tijekom noći kako bi se zamijenili spremnici zraka.
Operacija spašavanja na Tajlandu prekinuta je nakon što su još četvorica dječaka spašena, a u špilji su ostala još četvorica s trenerom, prenosi CNN.

Tijekom današnje operacije koja je počela u šest ujutro po srednjoeuropskom vremenu vlasti nisu željele davati nikakve informacije. Mediji su prenosili, pozivajući se na očevice, da su dječaci izvedeni iz špilje jedan po jedan i odvezeni ambulatnim kolima. 

Govoreći o jučer spašenim dječacima, šef spasilaca Narongsak Osottanakorn kazao je da su oni dobro i da su u bolnici zatražili prženu rižu. I ministar unutarnjih poslova Anupong Paochinda potvrdio je da je zdravstveno stanje dječaka dobro.

Identitet spašenih koji su smješteni na poseban odjel u bolnici nije objavljen iz poštovanja prema obiteljima onih koji su još u špilji.

Neki mediji prenose da spašenim dječacima neće biti dopušten fizički kontakt s obitelji dok ne prestane opasnost od infekcija.

Operaciju spašavanja vodi tajlandska specijalna jedinica uz potporu stotinjak pomagača. Među njima su američki vojni partneri, britanski stručnjaci za ronjenje u špilji - uključujući dvojicu muškaraca koji su pronašli dječake prije tjedan dana - i spasioci iz Australije, Kine i drugih zemalja.

Operacija spašavanja noćas je prekinuta kako bi se napunili spremnici zraka.Spasioci su odlučili krenuti u opasnu operaciju spašavanja zbog straha da bi razina vode ponovno mogla porasti. U nedjelju su iskoristili suho vrijeme i krenuli u akciju prije nego što se očekivalo. Prva faza spašavanja prošla je glatko i oslobođeni dječaci u dobrom su stanju, objavile su tajlandske vlasti.

Zbog loših vremenskih uvjeta idućih će dana spasioci morati raditi vrlo brzo kako bi izvukli ostale dječake.Poduzetnik Musk testirao podmornicu "dječje veličine"

Poduzetnik Elon Musk testirao je podmornicu koja je "dječje veličine". Smatra da bi time mogao pomoći u spašavanju tajlandskih dječaka zatočenih u špilji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!