08:13 / 15.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Tajland zabranjuje prosvjede dok izazovi za establišment rastu

Foto: REUTERS/Athit Perawongmetha

Foto: REUTERS/Athit Perawongmetha

Foto: - / REUTERS

Tajlandska vlada zabranila je prosvjede i objavljivanje osjetljivih vijesti, suočena s eskalirajućim prosvjedima protiv kralja Maha Vajiralongkorna i premijera Prayutha Chan'oche.
Tajlandska vlada zabranila je prosvjede i objavljivanje osjetljivih vijesti, suočena s eskalirajućim prosvjedima protiv kralja Maha Vajiralongkorna i premijera Prayutha Chan'oche.

U roku od 30 minuta od hitne uredbe koja je stupila na snagu u 4 sata ujutro (21 sat prema GMT-u), interventna policija krenula je prema prosvjednicima koji su kampirali ispred Prayuthova ureda tražeći njegovu smjenu i novi ustav.

Policija je priopćila da je uhitila dvadesetak ljudi koji su odbili surađivati, uključujući dvojicu vođa prosvjeda koji su najglasnije kritizirali monarhiju. Kako bi opravdala hitne mjere koje uključuju zabranu okupljanja pet ili više ljudi, vlada se pozvala na ometanje kraljevske kolone kao i na sve veći nered, ekonomsku štetu i rizik širenja koronavirusa.

- Izuzetno je nužno uvesti hitne mjere za učinkovito i brzo okončanje ove situacije radi održavanja mira i reda, stoji u uredbi.

Posljednja demonstracija na ulice je izvela desetke tisuća prosvjednika u srijedu. Otišli su do zgrade vlade i zakleli se da će ondje ostati dok Prayuth ne ode. Većina je otišla preko noći. Nekolicina prosvjednika koji su se pokušali oduprijeti policijskom napredovanju iza improviziranih barikada bili su brzo rastjerani.

- Još nismo uspjeli vratiti istinsku demokraciju, rekao je 54-godišnji Sun Pathong, veteran desetljeća prosvjeda protiv establišmenta i protuprosvjeda prije nego što je Prayuth pučem preuzeo vlast 2014. godine.

Prosvjednici najavili nastavak prosvjeda

Istaknuta studentska aktivistica Panusaya "Rung" Sithijirawattanakul rekla je da će prosvjednici nastaviti prosvjed planiran za 16 sati, ali glasnogovornik policije Kissana Phathanacharoen rekao je novinarima da je planirani prosvjed zabranjen novim mjerama.

Uredba također zabranjuje objavljivanje vijesti ili mrežnih informacija koje "mogu stvoriti strah" ili "utjecati na nacionalnu sigurnost". Policija je priopćila da je uhitila vođe prosvjeda Parit "Penguin" Chirawat i odvjetnika za ljudska prava Arnona Nampu. Tajlandski odvjetnici za ljudska prava rekli su da je njihova ranija izjava da je i Panupong Jadnok uhićen bila netočna. Dvadeset drugih prosvjednika i dalje su u pritvoru nakon demonstracija u utorak.

Cilj prosvjednog pokreta je Prayuthova smjena jer je, ističu, manipulirao izborima prošle godine kako bi zadržao vlast. On pak tvrdi da su izbori bili pošteni.

Oni koji marširaju ulicama također žele novi ustav te su zatražili i smanjenje kraljevih ovlasti. Prosvjednici su u utorak vikali na kraljevu kolonu u Bangkoku nakon uhićenja 21 prosvjednika. U srijedu, neki su prosvjednici usporili kolonu koja je prevozila kraljicu Suthidu, pozdravivši je s tri prsta i uzvikujući "odlazi" policiji koja je štitila vozilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!