13:13 / 18.07.2018.

Autor: Hina/HRT

Tajlandski dječaci bili su u potpunom mraku i komunicirali putem konopca

Foto: @Howardrjohnson

Foto: @Howardrjohnson

Foto: - / -

Dječaci će se tijekom dana pojaviti prvi put u javnosti na konferenciji za novinarei odgovarati na pitanja o tome što su proživjeli. Nakon toga vratit će se kući svojim obiteljima.
Dvanaest dječaka i njihov nogometni trener, koji su spašeni iz poplavljene špilje na sjeveru Tajlanda, izašli su iz bolnice. Od prošlog tjedna bili su u klinici Chiang Rai, otkad su izvučeni iz kompleksa špilja Tham Luang. Bolnicu su napustili dan ranije nego je bilo predviđeno.Dječaci su se prvi put pojavili u javnosti i na konferenciji novinarima odgovarali na pitanja o tome što su proživjeli. Pojavili su se obučeni u svoje nogometne dresove. 

Opisujući svoje iskustvo, rekli su da su se počeli osjećati lošije tek nakon dva dana ta da su ugasili svjetiljke kako bi uštedjeli energiju. Nisu mogli razgovarati međusobno, glasovi su bili nerazumljivi, pa su komunicirali povlačenjem užeta. Trener je rekao da nisu baš ništa ponijeli sa sobom i da nisu imali što jesti. Pili su kišnicu i molili se.

Na početku su bili preplašeni i bojali su se što će im mame reći, no kako je vrijeme odmicalo strah je prolazio i zamijenila ga je nada.

"Odjednom smo čuli ljude koji razgovaraju", opisao je Adul Sam-In (14) koji se odazvao britanskim roniocima koji su ih pronašli nakon devet dana bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom. "Moj mozak baš nije dobro radio nakon toliko dana bez hrane", dodao je i rekao da je to bilo pravo čudo.

Jedina punoljetna osoba, njihov trener Ekkapol Chantawong (25), koji je nekoliko godina proveo u budističkom samostanu, rekao da su kopali, misleći kako ne treba samo čekati pomoć vlasti, ali to je bilo uzalud.

Dječaci su novinarima rekli da su u nedjelju navečer gledali finalnu utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva i rekli da žele postati profesionalni nogometaši. "Među nama samo su dvije osobe navijale za Hrvatsku, ostali su navijali za Francusku", rekao je jedan od dječaka.

Dječaci su nakon konferencije otišli svojim obiteljima. Glasnogovornik tajlandske vlade Sunsern Kaewkumnerd je objasnio da se nada da će im nakon te konferencije biti omogućen povratak u normalan život te da ih mediji neće gnjaviti.

Do sada su bili zaštićeni od intenzivnog medijskog interesa za njihovu pustolovinu. Iz cijelog svijeta je u Tajland zbog njih došlo više od tisuću novinara, a pratili su ih i tvitovi Donalda Trumpa i nogometnih zvijezda.

Tajlandske vlasti su organizirale konferenciju za novinare kako bi objedinile sva novinarska pitanja kako bi se djeca što prije vratila uobičajenom ritmu.
Psihijatri su pregledali pitanja koja nisu smjela sadržavati traumatizirajući kontekst.

Televizija je izravno prenosila konferenciju za novinare nazvanu "Veprići se vraćaju kući". Dječaci su u srijedu izrazili sućut obitelji tajlandskog ronioca koji je umro tijekom operacije spašavanja.

Posljednji iz skupine nogometnog tima "Veprići" i njihov 25-godišnji trener izvučeni su prošli utorak, čime je okončana trodnevna operacija dramatičnog spašavanja nakon više od dva tjedna neizvjesnosti.

Izazovi hrvatskih speleoronilaca

Dječaci u dobi od 11 do 16 godina te njihov trener planirali su istražiti kompleks špilja na sjeveru Tajlanda, sat vremena nakon treninga 23. lipnja. No monsunske kiše poplavile su prolaze, pa su ostali zatočeni sve dok ih dvojica britanskih ronilaca nisu otkrila 2. srpnja. Svi su spašeni u operaciji tajlandske vojske i međunarodnog tima speleoloških ronilaca, što je izazvalo radost i olakšanje u cijelom svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!