Tajna naredba: Rusija uništava arhive o gulazima

08.06.2018.

20:47

Autor: HRT

default error photo
U zloglasnim sovjetskim radnim logorima tijekom 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća bilo je zatočeno oko 17 milijuna ljudi.
Rusija je naredila da se unište arhivi s informacijama o zatvorenicima u gulazima, slučajno je otkrio jedan ruski povjesničar i izazvao žestoke reakcije aktivista za zaštitu ljudskih prava, javlja AFP.

Sergej Prudovski, povjesničar koji istražuje sovjetske radne logore na dalekom istoku Rusije, kazao je za AFP da je "potpuno slučajno otkrio da se uništavaju registracijske kartice s osobnim podacima zatočenika u gulagu u području Magadan".

Ondje je bio podignut niz radnih logora koji su činili golem zatvorski sustav i u kojima je stopa smrtnosti bila posebno velika.

Moskovski Muzej povijesti gulaga objavio je da je pronađena tajna naredba vlasti iz 2014. za uništavanje dosjea zatvorenika, ali da su registracijske kartice s njihovim osobnim podacima još u posjedu policije i tajnih službi.

Tajnom naredbom, tvrdi muzej, ruskim je dužnosnicima naloženo da unište registracijske kartice svih zatvorenika koji su napunili 80 godina, što bi danas uključivalo gotove sve njih.

Pudrovski je alarmirao muzej koji se potom obratio Vijeću za ljudska prava pri Kremlju, čiji je predsjednik Mihail Fedotov kazao da se radi o "barbarskom" činu te da se nada da je riječ o "pogrešci".

U zloglasnim sovjetskim radnim logorima tijekom 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća bilo je zatočeno oko 17 milijuna ljudi, a najmanje pet milijuna je skončalo na temelju lažnih svjedočenja. U pojedinačnim zatvorima unutar gulaga bilo je i do dva milijuna zatvorenika.

Represija koju je provodio diktator Josef Staljin ostavila je duboke rane i ožiljke na ruskom narodu, uništivši milijune života i raselivši milijune ljudi.

No posljednjih godina, u ime nacionalne sloge i jedinstva, vlasti se trse umanjiti Staljinove zločine i teror nad vlastitim narodom. Umjesto toga, hvale ga kao sovjetskog vođu koji je pokrenuo izgradnju nove ekonomije i vodio SSSR-u do pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Zašto je Staljin i dalje toliko popularan u Rusiji i ima li ta popularnost veze s povijesnom potrebom Rusa za velikim vođom, u Moskvi je provjerio Dragan Nikolić.

Zašto je Staljin i dalje popularan u Rusiji

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!