Tajvan će kupiti 400 američkih protubrodskih projektila

17.04.2023.

23:49

Autor: M.M./Hina/HRT

Tajvan će kupiti 400 američkih protubrodskih projektila

Tajvan će kupiti 400 američkih protubrodskih projektila

Foto: Ilustracija/Ann Wang / Reuters

Tajvan će kupiti čak 400 američkih raketa Harpoon koje se lansiraju s kopna, suočen s rastućom prijetnjom iz Kine, izvijestio je Bloomberg News u ponedjeljak pozivajući se na dobro upućene izvore.

Ugovor s Boeingom koji je Zapovjedništvo mornaričkih zračnih sustava SAD-a potvrdilo u ime Tajvana predstavlja prvi put da će otok dobiti mobilnu verziju Harpoona koja se lansira s kopna, navodi se u izvješću Bloomberga, koji se poziva na Ruperta Hammond-Chambersa, predsjednika američko-tajvanskog poslovnog vijeća. Prethodno je Tajvan kupio verzije projektila namijenjene za lansiranje s broda.

Ovog mjeseca, predsjednik američkog Zastupničkog doma Kevin McCarthy ugostio je tajvansku predsjednicu Tsai Ing-wen u Kaliforniji i naglasio potrebu da se ubrza isporuka oružja Tajvanu u svjetlu rastućih prijetnji iz Kine.

Nakon sastanka, Mike Gallagher, republikanski predsjedavajući Predstavničkog odbora Kineske komunističke partije, rekao je da bi želio pronaći načine da protubrodske rakete Harpoon dopreme na Tajvan prije onih koje je planirano poslati u Saudijsku Arabiju.

Godine 2020. Tajvan je rekao da planira kupiti kopnene protubrodske projektile Harpoon proizvedene u Boeingu kao dio svojih napora za modernizaciju vojske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!