Tajvan odbacuje model "jedna država, dva sustava"

11.08.2022.

11:22

Autor: T.V./HRT

Taipei, Tajvan

Taipei, Tajvan

Foto: HTV / HRT

U jeku napetosti između Kine i Tajvana, pojačane nakon posjeta predsjednice američkog Kongresa Nancy Pelosi Taipeiju, tajvansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da odbacuje model "jedna država, dva sustava" koji je predložio Peking u bijeloj knjizi objavljenoj ovog tjedna. 

Smatraju da je Kina iskoristila posjet Pelosi kao "izliku za stvaranje nove normalnosti za zastrašivanje naroda Tajvana". Kina je jučer objavila da je njezina vojska "dovršila zadatke" oko Tajvana, ali će provoditi redovite patrole i nastaviti s pritiskom na otok.

- Dvije strane tjesnaca, Tajvan i Kina, nisu međusobno povezane i odbijamo model 'jedna država, dva sustava'. Samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti i samo vlada koju je narod izabrao može predstavljati narod Tajvana u međunarodnoj zajednici, rekala je glasnogovornica ministarstva Joanne Ou Saying.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!