Tajvan podignuo lovce nakon što su kineski ratni zrakoplovi prešli crtu sredine

11.06.2023.

09:33

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Tajvanske zračne snage krenule su u akciju u nedjelju nakon što su uočile 10 kineskih ratnih zrakoplova kako prelaze osjetljivu crtu sredine Tajvanskog tjesnaca, a otočko ministarstvo obrane priopćilo je da četiri kineska ratna broda također izvode borbene ophodnje.

Ovo je drugi put u manje od tjedan dana da je Tajvan izvijestio o obnovi kineske vojne aktivnosti, nakon što je 37 kineskih vojnih zrakoplova u četvrtak uletjelo u zonu protuzračne obrane tog otoka, od kojih su neki zatim odletjeli prema zapadnom Pacifiku.

Kina, koja Tajvan pod demokratskom upravom smatra svojim teritorijem, u zadnje je tri godine redovito letjela svojim zračnim snagama blizu otoka, iako ne u tajvanski teritorijalni zračni prostor.

U kratkom priopćenju, tajvansko ministarstvo obrane izvijestilo je da je do 14 sati (6 sati GMT) u nedjelju otkrilo 24 zrakoplova kineskog ratnog zrakoplovstva, uključujući lovce J-10, J-11, J-16 i Su-30, kao i H- 6 bombardera.

Nije navedeno gdje su točno letjeli ti zrakoplovi, ali je rečeno da ih je 10 prešlo srednju liniju Tajvanskog tjesnaca koji razdvaja dvije strane, a prije je služila kao neslužbena barijera, iako Kina kaže da to ne priznaje i da je liniju rutinski prelazila od prošle godine.

Četiri broda kineske mornarice također su angažirana u "zajedničkim patrolama borbene spremnosti", dodalo je ministarstvo, ne navodeći detalje.

Tajvan je poslao vlastite lovce i rasporedio brodove i kopnene raketne sustave kako bi držao stražu, rekao je, koristeći tipične formulacije za način na koji odgovara na takve kineske aktivnosti.

U travnju je Kina održala ratne vježbe oko Tajvana nakon putovanja u Sjedinjene Države tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen.

Tajvanska vlada odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu i kaže da samo stanovnici Tajvana mogu odlučiti o svojoj budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!