Tajvan primio još jedno američko izaslanstvo u jeku napetosti s Kinom

22.08.2022.

08:19

Autor: V.G./Hina/HRT

Eric Holcomb

Eric Holcomb

Foto: Ann Wang / Reuters

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen primila je u ponedjeljak još jedno izaslanstvo iz SAD-a u jeku napetosti s Kinom.

Eric Holcomb, guverner američke države Indiane, stigao je u Taipei u nedjelju u četverodnevni posjet.

Prije njega posjet visokorangiranih demokrata Nancy Pelosi i Eda Markeya izazvali su bijes Pekinga, koji odbija službene kontakte između Taipeija i drugih država.

Kao odgovor na posjet Pelosi, Peking je počeo velike vojne manevre oko Tajvana.

Tsai je u razgovoru s Holcombom u predsjedničkom uredu naglasila da su SAD i Tajvan ključni sigurnosni i gospodarski saveznici u indo-pacifičkoj regiji.

- Tajvan se suprotstavio vojnim prijetnjama iz Kine, u Tajvanskom tjesnacu i oko njega. U ovom trenutku demokratski saveznici moraju stajati zajedno i jačati suradnju u svim područjima, rekla mu je Tsai.

Ona je također rekla da Tajvan želi ojačati suradnju u izgradnji održivih opskrbnih lanaca.

Holcomb je potpisao memorandum o razumijevanju s tajvanskim ministarstvom gospodarstva kako bi se olakšala bilateralna poslovna, trgovinska i znanstvena suradnja.

Holcomb se planira sastati s drugim višim vladinim dužnosnicima i predstavnicima sektora poluvodiča, prema tajvanskom ministarstvu vanjskih poslova.

Tajvan ima neovisnu vladu od 1949., ali Kina smatra otočni dio vlastitim teritorijem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!