Tajvan pronašao ostatke srušenog balona vjerojatno iz Kine

17.02.2023.

07:26

Autor: M.Š./Hina/HRT

Pripadnik tajvanske vojske

Pripadnik tajvanske vojske

Foto: - / Shutterstock

Tajvanska vojska priopćila je u četvrtak da je pronašla ostatke srušenog meteorološkog balona, vjerojatno iz Kine, na udaljenom strateškom otoku u blizini kineske obale, usred spora Kine i Sjedinjenih Država oko špijunaže balonima.

Tajvan, koji Kina smatra svojim teritorijem, žalio se na povećano uznemiravanje od strane pekinških oružanih snaga u posljednje tri godine, uključujući borbene zrakoplove koji lete u blizini otoka i dronove iznad pučinskih otočića.

Tajvanska vojska priopćila je da su u četvrtak kasno ujutro njezine snage na otoku Dongyin, dijelu arhipelaga Matsu koji kontrolira Tajvan u blizini obale kineskog Fuzhoua, primijetile nepoznati objekt kako pada s neba, a zatim su pronašle ostatke balona.

Preliminarna istraga je utvrdila da su nađeni ostaci meteorološkog instrumenta koji su prikupljeni zbog daljnje procjene, navela je tajvanska vojska u kratkom priopćenju.

Obraćajući se novinarima u parlamentu u petak ujutro ministar obrane Chiu Kuo-cheng rekao je da je ministarstvo poslalo tim da istraži srušeni balon.

- Nacionalna vojska... neće donositi prebrze zaključke... Odgovori će biti dani tek nakon istrage, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!