Tajvanska čelnica: Vojni pristup nije opcija za regionalni mir

07:40 / 01.01.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Tsai Ing-wen

Tsai Ing-wen

Foto: Annabelle Chih / REUTERS

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen pozvala je danas Kinu na mirno rješavanje napetosti s Tajvanom, istaknuvši da vojni pristup ne bi trebao biti opcija.

Tijekom novogodišnjeg obraćanja Tsai je istaknula da je održavanje regionalnog mira i stabilnosti zajednička odgovornost. Ona je optužila Peking za gušenje demokracije u Hong Kongu kao i za nastavak pritiska na Tajvan i rekla da Tajvan neće podleći tom pritisku.

- Ovi potezi nisu pomogli u održavanju regionalnog mira i stabilnosti, kazala je.

- Želimo podsjetiti Peking da ne procjenjuje pogrešno situaciju", nastavila je ona dodavši da vojni pristup nikada ne bi trebao postati opcija za rješavanje razlika, dodala je. 

- Vojni sukob će utjecati na ekonomsku stabilnost, rekla je.

Tsai je kazala da bi se dvije strane trebale pobrinuti za svoje ljude kako bi stvorile pravu atmosferu za mirno rješavanje problema

- To će također ublažiti regionalne napetosti, poručila je. 

Također je izrazila zabrinutost zbog gušenja demokracije, ljudskih prava i slobode govora u Hong Kongu.

- Težnja za demokracijom i slobodom nije zločin. Tajvansko stajalište o potpori Hong Kongu nikada se neće promijeniti, rekla je.

Tajvan ima vlastitu vladu od 1949. a Kina gasmatra dijelom svog teritorija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!