08:50 / 12.10.2018.

Autor: Hina/HRT

Taksi za svemir na čekanju

-

-

Foto: - / -

Kompanija koja je prevozila putnike na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) više ne prima narudžbe sve do drukčije odluke.
Kompanija koja je prevozila putnike na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) više ne prima narudžbe sve do drukčije odluke.

Ruske rakete Sojuz, koje su od 2011. ekskluzivni prijevoznici svih astronauta na ISS-u, neće polijetati do završetka istrage koju ruska svemirska agencija ubrzano vodi o uzrocima kvara rakete u kojoj su bili Rus i Amerikanac, koji se dogodio u četvrtak ujutro u Kazahstanu.

Astronaut Nick Hague i kozmonaut Aleksej Ovčinjin morali su aktivirati sustav za spašavanje kako bi odvojili kapsulu od rakete, oko dvije minute nakon polijetanja i vratili se na Zemlju. Njihov pad usporili su padobrani i oni su se živi i zdravi prizemljili.

Sljedeće lansiranje rakete Sojuz s trima novim članovima posade za ISS bilo je predviđeno 20. prosinca, ali svi su letovi obustavljeni dok traje istraga.

Sojuz nazivaju radnim konjem nekada sovjetskog, a sada ruskog svemirskog programa. On je jedina veza astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji sa Zemljom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!