09:45 / 06.09.2021.

Autor: Hina/HRT

Talibani kažu da imaju kontrolu na posljednjem džepu teritorija koji nije bio njihov

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: WANA / Reuters

Talibani tvrde da imaju potpunu kontrolu u afganistanskoj pokrajini Pandžširu, posljednjem području izvan njihove vlasti. U dolini sjeverno od glavnoga grada Kabula vodile su se teške borbe, Nacionalna fronta otpora Afganistana pružala je otpor talibanskoj vlasti. Informacije su proturječne. Talibani tvrde da je ovom pobjedom zemlja potpuno izvučena iz ratne kaljuže. No tamošnje snage objavile su da su i dalje prisutne na svim strateškim položajima u cijeloj dolini te da se borba protiv talibana nastavlja. 

U dolini sjeverno od glavnoga grada Kabula vodile su se teške borbe, a Nacionalna fronta otpora Afganistana (NRF) pružala je otpor talibanskoj vlasti.

"Ovom pobjedom naša je zemlja potpuno izvučena iz ratne kaljuže", rekao je glasnogovornik talibana.

Međutim, NRF je to opovrgnuo.

"Nije istina, talibani nisu zauzeli Pandžšir. Odbacujem tvrdnje talibana", rekao je za BBC glasnogovornik NRF -a Ali Maisam.

U tvitu na službenom Twitter profilu NRF-a također se kaže: "Snage NRF -a prisutne su na svim strateškim položajima u cijeloj dolini kako bi nastavile borbu. Uvjeravamo afganistanski narod da će se borba protiv talibana i njihovih partnera nastaviti sve dok ne prevladaju pravda i sloboda."

Snimke na društvenim mrežama prikazuju talibanske borce ispred vrata zgrade pokrajinskoga guvernera. BBC nije uspio neovisno provjeriti ove snimke.

Talibani su prije tri tjedna preuzeli kontrolu nad ostatkom Afganistana, preuzevši vlast u Kabulu 15. kolovoza nakon sloma vlade koju podržava Zapad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!