17:01 / 25.09.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Talibani na trgovima objesili tijela otmičara kao upozorenje ostalima

Talibani

Talibani

Foto: WANA (West Asia News Agency) / REUTERS

Talibani su na javnim trgovima objesili tijela četvorice muškaraca tvrdeći da je riječ o otmičarima iz različitih dijelova grada Herata na zapadu Afganistana, doznaje dpa iz nekoliko izvora.

Talibanski zamjenik guvernera pokrajine Mavlavi Šir Ahmad Amar rekao je da su muškarci ubijeni u izravnim sukobima s talibanskim borcima nakon što su oteli trgovca i njegova sina koji su poslije spašeni.

- Njihova su tijela obješena na gradskim trgovima kao primjer ostalima, kako se više nitko ne bi usudio počiniti takav zločin, kazao je Amar.

U videozapisu objavljenom na društvenim mrežama vidi se krvlju natopljeno tijelo jednog muškarca u lancima obješeno za dizalicu na glavnome trgu grada Herata.

Na njemu se vide i stanovnici koji svojim mobilnim telefonima snimaju krvavi prizor.

U vrijeme vladavine talibanskog režima potkraj devedesetih ta je ekstremistička skupina bila poznata po tomu što je zločine kažnjavala javnim bičevanjima, kamenovanjem do smrti i amputiranjem udova.

Prošli mjesec talibani su ponovno preuzeli vlast u Afganistanu.

Otada stanovnici Afganistana i vlade ostalih zemalja prate hoće li militantni islamisti ovaj put vladati umjerenije, no zasad je malo naznaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!