Talibani naredili da srednje škole za djevojke ostaju zatvorene

23.03.2022.

09:37

Autor: T.V./HRT/Hina

Talibani naredili da srednje škole za djevojke ostaju zatvorene

Talibani naredili da srednje škole za djevojke ostaju zatvorene

Foto: ilustracija / Shutterstock

Talibani su u srijedu odustali od otvaranja srednjih škola za djevojke, rekavši da će ostati zatvorene dok se ne izradi plan u skladu s islamskim zakonom.

Nastavnici i učenice tri srednje škole iz okolice glavnog grada Kabula rekli su da su se djevojke u srijedu ujutro vratile uzbuđene u kampuse, ali im je naređeno da se vrate svojim kućama. Dodali su da su mnoge učenice napustile kampus u suzama.

- Svi smo se razočarali... kad nam je ravnateljica to rekla, ona je također plakala, rekla je jedna od učenica.

Zadnji put kad su talibani bili na vlasti u Afganistanu, od 1996. do 2001., zabranili su ženama obrazovanje i zapošljavanje na većini radnih mjesta.

Međunarodna zajednica postavila je obrazovanje djevojaka kao ključni zahtjev za svako buduće priznavanje talibanske administracije, koja je preuzela vlast u kolovozu nakon povlačenja stranih snaga.

Ministarstvo obrazovanja prošli tjedan objavilo je da će se škole za sve učenike, uključujući i djevojke, ponovno otvoriti u cijeloj zemlji u srijedu, nakon mjeseci ograničenja za obrazovanje djevojaka srednjoškolske dobi.

U utorak navečer glasnogovornik ministarstva obrazovanja objavio je video gdje je čestitao svim učenicima povratak u škole.

Međutim, u srijedu je u obavijesti ministarstva rečeno da će škole za djevojke ostati zatvorene dok se ne osmisli plan u skladu s islamskim zakonom i afganistanskom kulturom, navodi vladina novinska agencija Bakhtar News.

Glasnogovornik ministarstva nije odgovorio na poruke i pozive za komentarom. Izvor iz talibanske administracije potvrdio je Reutersu da će škole za djevojke u Kabulu zasad ostati zatvorene.

Talibani nastoje upravljati zemljom u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona, dok u isto vrijeme pristupaju milijardama dolara pomoći koja im je očajnički potrebna da bi spriječili široko rasprostranjeno siromaštvo i glad.

- Nakon što sam čula uznemirujuća izvješća da vlasti neće pozvati učenice iznad šestog razreda natrag u škole, pitam se, ako je to istina, što bi mogao biti razlog za to?, upitala je putem Twittera Deborah Lyons, šefica misije Ujedinjenih naroda u Afganistanu (UNAMA). 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!