Talibani opkolili posljednju pokrajinu koja pruža otpor: "Islamski Emirat je dom za sve"

01.09.2021.

15:46

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G./Hina

Talibani

Talibani

Foto: Stringer / Reuters

Talibani su okružili jedinu preostalu pokrajinu koja se opire njihovoj vladavini, rekao je u srijedu visoki talibanski čelnik, pozivajući pobunjenike na pregovore.

Od pada Kabula 15. kolovoza, planinski Pandžšir jedina je pokrajina koja pruža otpor talibanima, premda se borbe između talibana i lokalnih milicija vode i u susjednoj pokrajini Baghlan.

Pod vodstvom Ahmada Masuda, sina bivšeg zapovjednika mudžahedina, otpor talibanima pruža nekoliko tisuća pripadnika lokalnih milicija i ostaci vojske i specijalnih snaga.

U snimljenom govoru upućenom Afganistancima u Pandžširu, visoki talibanski vođa Amir Khan Motaki pozvao je pobunjenike da polože oružje.

- Islamski Emirat Afganistan dom je za sve Afganistance, poručio je.

Talibani su proglasili amnestiju za sve Afganistance koji su radili za strane snage u zadnja dva desetljeća, ali mnogi koji se boje odmazde pokušavaju pobjeći iz zemlje.

Motaki je rekao da su talibani poduzeli puno napora da bi pregovarali s vođama oporbenih snaga u Pandžširu, "ali nažalost, nažalost, bez rezultata".

Glasnogovornik Nacionalne fronte otpora Afganistana, koja okuplja snage u dolini Pandžšir, rekao je u srijedu da su talibanske snage pokrenule ofenzivu prije dva dana i da napadaju na tri ili četiri mjesta, ali ih za sada uspijevaju odbiti. 

video thumb

Novi građanski rat na pomolu

Aerodrom u Kabulu u talibanskim je rukama, pod zaštitom njihovih do zuba naoružanih boraca, ali s njega avioni više ne polijeću.

- Vidjeli ste u kakvom je stanju američka vojska ostavila aerodrom. Protiv nas se posljednjih 20 godina vodi negativna medijska kampanja. Ništa ne uništavamo i nadamo se da ćemo obnoviti letove s kabulskog aerodroma, rekao je Anas Haqqani, stariji talibanski vođa.

Kabul, grad od gotovo 4 i pol milijuna stanovnika, postupno se vraća se u normalu, ali mnogi strahuju od nesigurne budućnosti, posebice vladini zaposlenici.

- Nisam spreman nastaviti raditi za vladu. Sada tražim način kako ću napustiti Afganistan, rekao je Zaki Rahim, bivši zaposlenik ministarstva informiranja i kulture.

Nakon 20-godišnjeg rata, najduljeg u američkoj povijesti, poput Sovjeta prije 30 godina, Amerikanci i njihovi saveznici otišli su iz Afganistana poraženi. Unatoč kritikama, američki predsjednik Joe Biden snažno brani odluku o povlačenju vojske iz Afganistana, gdje je u 2 desetljeća poginulo 2420 američkih vojnika.

- Nije riječ samo o Afganistanu nego i o završetku ere velikih vojnih operacija kako bi se preuredile druge zemlje, rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

Povijest je pokazala da je Afganistan moguće držati pod kontrolom samo s više od 100 tisuća vojnika, što je iznimno skupo čak i za jednu Ameriku koja je za to trošila 300 milijuna dolara na dan, i tako 20 godina.

- Rat u Afganistanu je završio. Četvrti sam predsjednik koji se suočio s pitanjem hoće li i kada završiti ovaj rat. To sam obećao kad sam se kandidirao za predsjednika, a danas sam ispunio to obećanje. Nismo više imali jasnu svrhu nakon 20 godina rata, a ja odbijam poslati novu generaciju američkih sinova i kćeri u rat koji je trebao davno završiti, rekao je Biden.

Ali čini se da je u Afganistanu na pomolu novi građanski rat. Borci u dolini Pandžšir kažu da talibanski vojnici neće doći na to područje dok su oni živi. O žilavosti otpora u toj regiji svjedoče i uništeni sovjetski tenkovi.

- Talibani se moraju pripremiti za pregovore i postizanje razumnog i obvezujućeg sporazuma. Moraju prihvatiti održavanje izbora, rekao je Shamsudin Hamid, pobunjenički zapovjednik.

Talibani su prije najavili da su spremni pregovarati s pobunjenicima i da ne žele nove sukobe, ali sada kada su istjerali najmoćniji vojni savez na svijetu, zasigurno im demokratski izbori na kojima bi mogli izgubiti vlast nisu opcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!