08:10 / 25.04.2018.

Autor: D.M./Hina

Talibani pokreću novu ofenzivu, glavna meta američke snage

Foto: ilustracija, Twitter

Foto: ilustracija, Twitter

Foto: - / -

Navodi se da će ofenziva "većinom biti usredotočena na slamanje, ubijanje i hvatanje američkih osvajača", dok se afganistanska vlada i vojnici smatraju drugim prioritetom.
Talibanski militanti najavili su pokretanje nove ofenzive čije će mete biti američke snage i njihovi saveznici u Afganistanu.

U priopćenju objavljenom na internetu navodi se da će ofenziva "većinom biti usredotočena na slamanje, ubijanje i hvatanje američkih osvajača", dok se njihovi "unutarnji pristaše" - afganistanska vlada i vojnici - smatraju drugim prioritetom. Izgleda da će nova ofenziva biti odgovor na posljednju američku strategiju u Afganistanu, koja uključuje porast nazočnosti američkih vojnika a koju je objavio predsjednik Donald Trump u listopadu. Talibani su u srijedu optužili Sjedinjene Države i afganistansku vladu da sabotiraju mir produljujući rat ostankom američkih vojnih baza u zemlji. Unatoč tomu što su afganistanska i američka vlada nekoliko puta pokušavale dovesti talibane za pregovarački stol, militanti još nisu prihvatili mirovnu ponudu koja bi značila kraj sukoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!