23:19 / 09.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Talibani pozvali SAD da ne "destabilizira" vlast u Kabulu

Talibani pozvali SAD da ne "destabilizira" vlast u Kabulu/Ilustracija

Talibani pozvali SAD da ne "destabilizira" vlast u Kabulu/Ilustracija

Foto: Jorge Silva / REUTERS

Talibani su pozvali Sjedinjene Države da ne "destabiliziraju" njihovu vladu u Kabulu, na prvim izravnim pregovorima Amerikanaca i talibana nakon povlačenja Washingtona iz Afganistana, rekao je u subotu u Dohi talibanski ministar vanjskih poslova.


- Jasno smo im rekli da destabilizacija vlade u Afganistanu nije ni za koga dobra, rekao je Amir Khan Muttaqi za afganistansku novinsku agenciju Bakhtar.

- Dobre veze s Afganistanom dobre su za sve. Ne treba činiti ništa što bi oslabilo sadašnju vladu u Afganistanu, što bi narodu moglo donijeti probleme, rekao je u snimljenoj poruci koju je preveo AFP.

Ove izjave dolaze prvog dana dvodnevnih pregovora talibana i američkog izaslanstva u Kataru koje predvode zamjenik posebnog izaslanika američkog State Departmenta Tom West i čelnica američke Agencije za međunarodni razvoj Sarah Charles.

SAD zasad nije komentirao izjave talibanskog ministra.

Talibani su u kolovozu preuzeli vlast u Afganistanu dok se SAD u kaosu povlačio iz zemlje nakon dvadesetogodišnje okupacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!